Exploitatievergunning (horeca)

Wilt u een horecazaak starten of overnemen? Dan heeft u een exploitatievergunning nodig. Alleen met een geldige exploitatievergunning mag uw horecabedrijf open zijn. Voorbeelden van horecazaken zijn: restaurant, café, cafetaria, snackbar, grillroom, broodjeszaak, buurt- of clubhuis, sportkantine of hotel. 

Als u alcohol wilt schenken of verkopen, dan heeft u ook een alcoholvergunning nodig. Als u ook een terras voor uw zaak wilt, dan heeft u een terrasvergunning nodig. Voor alle horecavergunningen geldt: alleen de eigenaar mag deze aanvragen of wijzigen.

eHerkenning logo

Log in met eHerkenning.

Exploitatievergunning aanvragen

U vraagt een exploitatievergunning aan als:

  • u een horecabedrijf wilt starten of overnemen
  • de rechtsvorm van uw horecabedrijf verandert
  • u met uw horecabedrijf nieuwe activiteiten gaat uitvoeren

Gebruik het wijzigingsformulier als:

  • de inrichting van uw horecabedrijf door een verbouwing gaat veranderen
  • u een nieuw, groter of kleiner terras wilt
  • de sluitingstijden anders worden

Wilt u de leidinggevende(n) op uw exploitatievergunning wijzigen? Ga dan naar de pagina melding wijziging leidinggevende/beheerder.

  • Vul het online aanvraagformulier in.
  • Log in met eHerkenning.
  • Voor het invullen heeft u onder andere de volgende gegevens nodig:
    • Gegevens exploitanten: BSN, voor- en achternaam, geboortedatum en geboorteplaats. U kunt 5 exploitanten opgeven. Wilt u er meer opgeven? Lever de gegevens dan aan in een bijlage.
    • Gegevens beheerder(s)/leidinggevende(n): BSN, voor- en achternaam. U kunt 5 beheerders/leidinggevenden opgeven. Wilt u er meer opgeven? Lever de gegevens dan aan in een bijlage.
    • De beheerder(s)/ leidinggevende(n) en de ondernemer(s) vullen zelf een verklaring leidinggevende in. Hiervoor hebben zij DigiD nodig.
    • Gewenste ingangsdatum en openingstijden.
    • Afmetingen van de inrichting en indien van toepassing ook van het terras.
  • U heeft ook de volgende documenten nodig. U kunt ze direct meesturen met uw aanvraag of persoonlijk inleveren tijdens een intakegesprek:
    • Plattegrond van de inrichting met maatvoering, de oppervlakten en de functie van de ruimten.
    • Plattegrond terras met afmetingen en oppervlakte.
    • Huur-, pacht- of koopovereenkomst van de inrichting.
    • Kopie Melding Brandveilig Gebruik.
    • Foto’s van de inrichting.
  • Vul het Bibob-vragenformulier in. Hiermee checken we de achtergrond van uw bedrijf en de mensen die er werken.
  • Vul het formulier veiligheidsplan in. Dit formulier gaat over de maatregelen en voorzieningen die u treft om de veiligheid van uw gasten, personeel en bedrijfseigendommen zo goed mogelijk te waarborgen. Vaak staat dit ook in uw bedrijfsplan.

  • uw horeca-activiteiten passen in het bestemmingsplan
  • de leidinggevende is 18 jaar of ouder
  • de leidinggevende heeft geen strafblad
  • uw bedrijf is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel
  • de omgeving heeft geen last van uw horecabedrijf, de gemeente kan vragen dat u maatregelen neemt om daarvoor te zorgen
  • u laat door ons een Bibob-onderzoek uitvoeren, dit is een verplicht onderdeel van de aanvraag

  • U betaalt voor een exploitatievergunning: € 341,00
  • U betaalt voor een terrasvergunning: € 97,10

Dit bedrag betaalt u voor het in behandeling nemen van uw aanvraag, ongeacht of u de vergunning wel of niet krijgt.

Stel uw vraag via het contactformulier.