Bij ondermijning maken criminelen gebruik van diensten van de bovenwereld. Daarbij kunt u denken aan het misbruiken van een vergunning van de gemeente, het plegen van zorgfraude of het inzetten van een huurwoning of -pand voor bijvoorbeeld drugs- of wapenhandel. Er zijn heel veel voorbeelden. Boven- en onderwereld raken zo met elkaar verweven; legale structuren worden gebruikt voor illegale activiteiten.

Ondermijning werkt een illegale economie in de hand en het schaadt het vertrouwen van inwoners en ondernemers in de legitimiteit van de overheid. Criminele ondermijnen het gezag van de burgemeester en politie. Normen en waarden vervagen bij legale partijen. Maar ook de veiligheid en leefbaarheid in de buurt komen in gevaar.

Wat kunnen we doen?

Samen met inwoners, ondernemers en met veiligheidspartners zoals de politie, het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, de Douane en het RIEC spannen wij ons in om ondermijnende criminaliteit te signaleren, te voorkomen en aan te pakken. Maar het duurt vaak even voordat criminele activiteiten worden ontdekt. Daarom is de hulp van inwoners heel belangrijk. U bent de oren en ogen van Barendrecht.

Heeft u het gevoel dat er iets niet klopt?

  • Bij spoed of heterdaad belt u direct 112, ook bij twijfel;
  • Geen spoed, maar toch de politie bellen? Dan belt u naar 0900-8844;
  • U kunt ook melden bij uw wijkagent. Weten wie uw wijkagent is? Kijk op de website van de politie;
  • Liever anoniem? Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of via de website van MeldMisdaadAnoniem.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over ondermijning? Download dan de app Ondermijning en kom alles te weten over georganiseerde ondermijnende criminaliteit.