Woningaanpassing

U zoekt hulp bij een aanpassing in uw woning. Zodat u langer zelfstandig kunt wonen. Het lukt u bijvoorbeeld niet meer om staand te douchen of u kunt een opstap in uw woning niet meer maken.

Ga verder zonder in te loggen en vul uw gegevens in.

Doe een melding Wmo

Kleine woningaanpassingen regelt u zelf. Vraag mensen die u kent om u te helpen bij het installeren van deze kleine aanpassingen. Bijvoorbeeld: een douchezitje, een mengkraan met 1 hendel, een muurbeugel, een verhoogde of verlaagde wc, een kleine drempelhulp of een (tweede) trapleuning of antislipmatjes. Deze materialen zijn vaak bij de bouwmarkt te koop.

Er zijn in Barendrecht verschillende organisatie die u kunnen helpen met vragen rondom uw woning, bijvoorbeeld:

  • Ergotherapeut: Dit is iemand die advies kan geven over welke woningaanpassingen in uw situatie zouden helpen. Iedereen heeft vanuit de ziektekostenverzekering recht op 10 uur ergotherapie per jaar. Zoekt u een ergotherapeut? Kijk op Ergotherapie Nederland voor een ergotherapeut in uw buurt.
  • U kunt ook kijken bij Thuiszorgwinkels.
  • Bouwmarkten bieden ook materialen om uw woning aan te passen (bijv. wandbeugels)
  • Stichting Present: deze organisatie kan helpen met schilderwerk, een goede schoonmaakbuurt van huis en tuin of bijvoorbeeld helpen bij verhuizen.

Heeft u een grotere of ingewikkelde woningaanpassing nodig? En kunt u deze zelf (of met hulp) niet plaatsen? Dan kan de gemeente helpen. Bijvoorbeeld wanneer u de eerste verdieping niet meer kunt bereiken of wanneer uw woning rolstoelgeschikt moet worden gemaakt. U meldt zich dan bij Wmo.

Als u wilt weten of u een woningaanpassing van de gemeente kunt krijgen, meldt u zich bij het Aanmeldpunt Wmo. De Wmo-klantmanager onderzoekt daarna samen met u welke hulp passend is.

Met wat kan de gemeente helpen?

  • Trapliften
  • Aanpassing van de badkamer of keuken
  • Woning aanpassen voor gebruik van de rolstoel of rollator
  • Uitraaskamer
  • Bezoekbaar maken van een woning

Soms moeten veel dingen worden aangepast en zijn er hoge kosten. Dan kan het zo zijn dat de gemeente de woning niet aanpast. U krijgt dan een vergoeding voor verhuizen (verhuiskostenvergoeding).

Leveranciers:

De gemeente heeft met een aantal leveranciers een contract voor het plaatsen van trapliften. Zij leveren de traplift in zorg in natura.

Voor andere woningaanpassingen heeft de gemeente geen contracten met aannemers.

Als u zelf uw woningaanpassing wilt regelen, kunt u een persoonsgebonden budget vragen. Meer informatie over zorg in natura en persoonsgebonden budget vindt u op de pagina PGB en zorg in natura.

Eigen bijdrage

Voor woningaanpassingen betaalt u een eigen bijdrage van €19,- per maand. U betaalt deze eigen bijdrage aan het Centraal Administratie Kantoor (CAK).