Urn plaatsen of as verstrooien op begraafplaats

Er is in Barendrecht geen crematorium. Op beide begraafplaatsen kunt u wel een urn plaatsen of as verstrooien. Na een crematie krijgt u de urn met daarin de as van de overledene niet meteen mee. De urn blijft minimaal 1 maand in het crematorium. Daarna beslist u zelf wat u met de as doet. U kunt de urn bijvoorbeeld laten bijzetten in een particulier graf, de urnentuin, een urnengraf of de urnenmuur. U kunt de as ook uitstrooien.

Op begraafplaats Den Ouden Dijck is een urnentuin. De urnentuin is een speciaal gedeelte op begraafplaats Den Ouden Dijck waar u een sierurn bovengronds kunt plaatsen. In overleg met de beheerder mag de sierurn op een grondplaat geplaatst worden (maximale afmeting van 50 x 50 cm). Deze plaatsen zijn geschikt voor 1 urn en tegen betaling beschikbaar voor 10 jaar. Daarna kunt u de periode verlengen.

Op de algemene begraafplaats is geen urnentuin.

Op beide begraafplaatsen kunt u een urn in de urnenmuur (laten) plaatsen. De urnenmuur heeft aparte nissen.

  • Op de algemene begraafplaats is een urnenmuur met open nissen waar 1 sierurn in geplaatst kan worden.
  • Op de begraafplaats Den Ouden Dijck is een urnenmuur met gesloten nissen. Per nis kunnen 3 sierurnen geplaatst worden. Een sluitplaat sluit de nis af. Deze kunt u zelf laten beletteren door een steenhouwer.

Deze nissen zijn, tegen betaling, beschikbaar voor 20 jaar. Daarna kunt u de periode verlengen.

In een urnengraf op begraafplaats Den Ouden Dijck en op de algemene begraafplaats aan de Scheldestraat wordt de asbus of urn in de grond begraven. Op een urnengraf kunt u een liggende en/of staande steen plaatsen.

In of op een particulier graf kan een urn geplaatst worden. Dit is afhankelijk van:

  • de plek van het graf op de begraafplaats
  • het soort graf
  • het aantal overledenen in het graf
  • bovenop het graf mag 1 sierurn geplaatst worden
  • in het graf mag 1 urn/asbus geplaatst worden

Voor het plaatsen van een urn in of op het graf moet de rechthebbende van het graf een aanvraag indienen. Stuur een e-mail naar begraafplaats@barendrecht.nl. Hier zijn kosten aan verbonden.

De kosten om een urn te plaatsen of as te verstrooien kunt u vinden in de Verordening Lijkbezorgingsrechten 2024.