Maatregelen coronavirus: verlopen rijbewijs tijdelijk langer geldig

Rijbewijzen die (zijn) verlopen in de periode vanaf 1 februari  2020 en 30 november 2020 blijven tijdelijk langer geldig. Dat heeft de Europese Commissie besloten. U kunt vanaf de verloopdatum nog 9 maanden doorrijden met het verlopen rijbewijs. U blijft verzekerd en krijgt hiervoor geen boete als u staande worden gehouden.

Er zijn wel een aantal voorwaarden:

 • Het rijbewijs is verlopen/verloopt tussen 1 februari 2020 en 30 november 2020. Of een categorie op het rijbewijs is verlopen/verloopt tussen 1 februari 2020 en 30 november 2020.
 • Het rijbewijs is afgegeven door een EU-lidstaat.
 • De regeling is van toepassing op rondrijden in Europa.
 • De maatregel geldt voor alle rijbewijzen. Dus ook voor rijbewijzen die bijvoorbeeld vanwege een medische aandoening maar 1 of 3 jaar geldig zijn.
 • Deze tijdelijke regeling geldt voor Nederland en alle andere EU-lidstaten.
 • De regeling geldt niet voor rijbewijzen die zijn ingevorderd of geschorst, bijvoorbeeld vanwege een ernstige verkeersovertreding of alcoholgebruik in het verkeer.
 • Het verlopen rijbewijs geldt niet als identificatiemiddel. Met uitzondering van situaties waarin sprake is van zorgafname.

Rijbewijs

Wilt u op de openbare weg rijden, in een auto, vrachtwagen, bus of op een motor? Dan heeft u een geldig rijbewijs nodig.
Een rijbewijs vraagt u aan of verlengt u in de gemeente waarin u woont. U maakt hiervoor online een afspraak. Het aanvragen en ophalen doet u zelf.

Voorwaarden

 • U staat ingeschreven bij de gemeente in de Basisregistratie Personen (BRP).
 • U heeft de Nederlandse nationaliteit, een nationaliteit uit de EU of een geldige verblijfsvergunning.

Ben je 17 jaar en wil je je rijbewijs aanvragen?

Dan heb je een begeleiderspas nodig om straks te mogen rijden. Op deze begeleiderspas komen de namen te staan van de door jouzelf gekozen coaches die jou tot je 18e verjaardag gaan begeleiden tijdens het autorijden. De pas mag je aanvragen vanaf 16,5 jaar. Je moet eerst de begeleiderspas hebben aangevraagd, voordat je een rijbewijs kunt aanvragen bij de gemeente. De begeleiderspas kun je aanvragen nadat jouw coaches bij de RDW zijn geregistreerd.

Geldigheid rijbewijs

Een Nederlands rijbewijs is 10 jaar geldig. Bent u 65 jaar of ouder? Dan kan het rijbewijs vanwege medische redenen korter geldig zijn. Een rijbewijs voor een vrachtwagen, bus en aanhanger voor een bus is ook maar 5 jaar geldig. Bent u 75 jaar of ouder? Dan is het rijbewijs 5 jaar geldig. Bestuurders worden vanaf hun 75e bij iedere rijbewijsverlenging gekeurd. Op de website van de Rijksoverheid vindt u informatie over de medische keuring.

Hoe het werkt

U vraagt het rijbewijs aan in de gemeente waarin u woont. Uw rijbewijs is geldig tot de datum die op uw rijbewijs staat. Vanaf die datum is het verlopen en moet u een nieuw rijbewijs hebben. U moet ook een nieuw rijbewijs aanvragen als u slaagt voor een andere rijbewijscategorie. Of als uw rijbewijs niet meer leesbaar is. Heeft u al een rijbewijs en wilt u dit verlengen? Doe dit ook in de gemeente waarin u woont.

 • Maak online een afspraak.
  Afspraak maken
 • Kom persoonlijk naar uw afspraak. Neem het volgende mee:
  • uw oude rijbewijs of uw reisdocument, ook als deze verlopen zijn.
  • 1 kleurenpasfoto die voldoet aan de regels of richtlijnen.
 • U betaalt uw rijbewijs bij de aanvraag.

Wat kost het?

 • Rijbewijs: € 38,50 (vernieuwen/verlengen)
 • Spoedaanvraag, extra: € 34,10
 • Vermissingsleges, extra: € 18,25
 • Gezondheidsverklaring: € 37,80

Hoe lang duurt het?

Na 5 werkdagen is het rijbewijs klaar. U moet altijd zelf uw rijbewijs komen ophalen. Voor het ophalen kunt u geen afspraak maken. Vergeet niet de volgende documenten mee te nemen:

 • uw afhaalbewijs
 • een legitimatiebewijs (uw oude rijbewijs of een paspoort of ID-kaart)

Spoedaanvraag

Heeft u de aanvraag vóór 14.00 uur gedaan? Dan kunt u uw rijbewijs de volgende werkdag ná 10.00 uur afhalen. Bij een aanvraag ná 14.00 uur, kunt u het rijbewijs nà 2 werkdagen afhalen.

Bromfietsrijbewijs

Je hebt een bromfietsrijbewijs nodig om te rijden met een scooter, brommer, snorfiets, brommobiel, quad, trike en speed-pedelec (fiets met elektrische trapondersteuning met een snelheid van maximaal 45 kilometer per uur).

Je kan vanaf 15,5 jaar theorie-examen doen voor het bromfietsrijbewijs. Vanaf 16 jaar mag je rijlessen volgen en praktijkexamen doen.

Als u een autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (rijbewijs A) hebt, krijgt u het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) automatisch bijgeschreven op uw rijbewijs.

Zware overtredingen op de bromfiets tellen ook mee voor het beginnersrijbewijs. Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over het beginnersrijbewijs. Als u om medische redenen bent afgekeurd voor rijbewijs A of B, blijft de categorie AM van het bromfietsrijbewijs wel geldig op uw rijbewijs.

Rijbewijs kwijt

Als u uw rijbewijs kwijt bent (verloren of gestolen), kunt u bij de gemeente een verklaring invullen dat u uw rijbewijs kwijt bent. Daarna vraagt u meteen een nieuw rijbewijs aan.

U hoeft dus niet meer naar de politie om aangifte te doen. Tot het nieuwe rijbewijs er is, mag u niet meer rijden. U kunt een boete krijgen als de politie u aanhoudt en u geen geldig rijbewijs kunt laten zien.

Als u een verklaring invult op het gemeentehuis, wordt het oude rijbewijs als vermist geregistreerd. Deze vermissing kan niet worden teruggedraaid. Heeft u het rijbewijs als vermist laten registreren en vindt u hem weer terug? Dan kunt u het rijbewijs het beste inleveren bij de gemeente.

Aanvullende informatie

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie?

We helpen u graag!