Wilt u op de openbare weg rijden, in een auto, vrachtwagen, bus of op een motor? Dan heeft u een geldig rijbewijs nodig.

Het aanvragen én ophalen van een rijbewijs doet u zelf, bij de gemeente waar u staat ingeschreven.

Met een verlopen rijbewijs kunt u mogelijk toch nog een tijdje autorijden. Kijk hiervoor op Corona en regels verlopen rijbewijs.

Hoe kan ik een rijbewijs aanvragen of verlengen?

U vraagt het rijbewijs aan in de gemeente waarin u woont.

U moet uw rijbewijs vernieuwen als:

 • de geldigheid gaat verlopen
 • u een uitbreiding op uw rijbewijs gehaald heeft, zoals uw motorrijbewijs
 • uw rijbewijs kwijt of gestolen is
 • als uw rijbewijs niet meer leesbaar is. 

We werken op afspraak. Vanwege alle coronamaatregelen zijn er minder balies open. Het kan daardoor voorkomen dat u langer moet wachten. Maak alleen een afspraak als het echt nodig is. 

Afspraak maken Rijbewijs aanvragen

Kom persoonlijk naar uw afspraak. Voor het aanvragen van uw rijbewijs neemt u mee:

 • Uw vorige rijbewijs, óók al is deze verlopen.
 • Als u (nog) geen rijbewijs heeft of als uw rijbewijs verlopen is, neemt u een geldig paspoort of identiteitskaart mee.
 • 1 kleurenpasfoto die voldoet aan de regels of richtlijnen. De goed lijkende pasfoto mag maximaal 6 maanden oud zijn op het moment van de aanvraag. U kunt geen pasfoto laten maken bij de gemeente.
 • Uw pinpas (het liefst pinnen, contant betalen kan).
 • Als u niet de nationaliteit heeft  van een land uit de EU, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland: een geldige verblijfsvergunning.  

Rijbewijs verlengen

Heeft u al een rijbewijs en wilt u dit verlengen? Doe dit ook in de gemeente waarin u woont. 

Vanwege de coronamaatregelen zijn in sommige gevallen rijbewijzen tijdelijk langer geldig. U hoeft daarom niet direct een afspraak te maken, maar kunt de afspraak misschien uitstellen. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Afspraak maken Rijbewijs verlengen

Let op: Medische keuring

Een rijbewijs is in principe 10 jaar geldig. Vanaf uw 75e verjaardag of wanneer u medisch gekeurd moet worden, verandert dit. Informatie over medische keuringen en Gezondheidsverklaringen vindt u op de pagina Medische keuring rijbewijs van de RDW. Leest u eerst de informatie, voordat u een afspraak maakt om uw rijbewijs te verlengen. Hier staat ook duidelijke informatie over rijbewijsaanvragen vanaf 65 jaar. Dit staat onder het kopje Medische keuring ouderen.

Wat kost een rijbewijs?

 • Rijbewijs: € 41,60 (vernieuwen/verlengen)
 • Spoedaanvraag, extra: € 34,10
 • Vermissingsleges, extra: € 18,50
 • Gezondheidsverklaring: € 41,50

Wanneer kan ik mijn rijbewijs ophalen?

Na 5 werkdagen is het rijbewijs klaar. Kom altijd zelf uw rijbewijs ophalen. Voor het ophalen van uw rijbewijs hoeft u geen afspraak te maken. U kunt hiervoor tijdens de openingstijden van de afdeling Publiekszaken langskomen. Kijk op de pagina contact voor onze openingstijden.

Vergeet niet de volgende documenten mee te nemen:

 • uw afhaalbewijs
 • uw legitimatiebewijs (uw oude rijbewijs of een paspoort of ID-kaart).

Spoedaanvraag

Heeft u de aanvraag vóór 14.00 uur gedaan? Dan kunt u uw rijbewijs de volgende werkdag ná 10.00 uur afhalen. Bij een aanvraag ná 14.00 uur, kunt u het rijbewijs nà 2 werkdagen afhalen.

Hoe lang is mijn rijbewijs geldig?

 • Een Nederlands rijbewijs is 10 jaar geldig.
 • Een rijbewijs voor een vrachtwagen, bus en aanhanger voor een bus is maar 5 jaar geldig.
 • Bent u 65 jaar of ouder? Dan kan het rijbewijs vanwege medische redenen korter geldig zijn.
 • Bent u 75 jaar of ouder? Dan is het rijbewijs 5 jaar geldig. Bestuurders worden vanaf hun 75e bij iedere rijbewijsverlenging gekeurd. Op de website van de Rijksoverheid vindt u informatie over de medische keuring.

Ik ben 17 jaar; hoe kan ik een begeleiderspas aanvragen?

Je hebt een begeleiderspas nodig om straks te mogen rijden. Op deze begeleiderspas komen de namen te staan van de door jouzelf gekozen coaches die jou tot je 18e verjaardag gaan begeleiden tijdens het autorijden. De pas mag je aanvragen vanaf 16,5 jaar. Je moet eerst de begeleiderspas hebben aangevraagd, voordat je een rijbewijs kunt aanvragen bij de gemeente. De begeleiderspas kun je aanvragen nadat jouw coaches bij de RDW zijn geregistreerd.

Hoe vraag ik een gezondheidsverklaring aan?

Voordat u rijexamen doet, vult u een Gezondheidsverklaring van het CBR in. Hiermee verklaart u dat u gezond genoeg bent om te rijden. Meestal vraagt de rijschool de Gezondheidsverklaring voor u aan.

U vraagt de gezondheidsverklaring bij voorkeur digitaal aan bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).
Wilt u het liever bij de gemeente kopen? Maak dan een afspraak.

Wanneer heb ik een bromfietsrijbewijs nodig?

Je hebt een bromfietsrijbewijs nodig om te rijden met een scooter, brommer, snorfiets, brommobiel, quad, trike en speed-pedelec (fiets met elektrische trapondersteuning met een snelheid van maximaal 45 kilometer per uur).

Je kan vanaf 15,5 jaar theorie-examen doen voor het bromfietsrijbewijs. Vanaf 16 jaar mag je rijlessen volgen en praktijkexamen doen.

Als u een autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (rijbewijs A) heeft, krijgt u het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) automatisch bijgeschreven op uw rijbewijs.

Zware overtredingen op de bromfiets tellen ook mee voor het beginnersrijbewijs. Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over het beginnersrijbewijs. Als u om medische redenen bent afgekeurd voor rijbewijs A of B, blijft de categorie AM van het bromfietsrijbewijs wel geldig op uw rijbewijs.

Wat moet ik doen als mijn rijbewijs kwijt of gestolen is?

Woont u in Barendrecht en bent u uw rijbewijs kwijt, of is het gestolen of maakt iemand er misbruik van? Meldt de vermissing of diefstal dan eerst online bij de RDW voordat u een nieuw rijbewijs bij de gemeente aanvraagt. 

U betaalt geen vermissingsleges als u de vermissing doorgeeft bij de RDW. Geeft u de vermissing van uw rijbewijs aan de balie door dan betaalt u wél vermissingsleges.

Vermissing rijbewijs melden

Lukt het online melden bij de RDW niet? Vul dan bij de gemeente een verklaring van vermissing in.Maak hiervoor een afspraak. U betaalt dan wel vermissingsleges.

Tot het nieuwe rijbewijs er is, mag u niet rijden. U kunt een boete krijgen als de politie u aanhoudt en u geen geldig rijbewijs kunt laten zien.

Let op! Het is niet mogelijk om een melding van verlies, diefstal of misbruik terug te draaien.

Heeft u het rijbewijs als vermist laten registreren en vindt u het weer terug? Lever het rijbewijs dan bij de gemeente in.

Hoe kan ik mijn militair of buitenlands rijbewijs omwisselen?

Nederlands militair rijbewijs

Een Nederlands militair rijbewijs is alleen geldig binnen de militaire organisatie, op militaire terreinen. In het normale verkeer mag u die niet gebruiken. U kunt het militair rijbewijs omwisselen voor een normaal (burger)rijbewijs. U moet dat doen binnen 3 jaar nadat het militair rijbewijs is afgegeven.
Heeft u al een Nederlands rijbewijs, dan kunt u de categorieën van uw Nederlands militair rijbewijs over laten zetten op uw Nederlands rijbewijs.

Buitenlands rijbewijs

Met een buitenlands rijbewijs kunt u maar een bepaalde periode in Nederland blijven rijden. Daarna moet u een Nederlands rijbewijs hebben. U kunt daarom uw buitenlands rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Of dit kan, hangt af van het land waar uw rijbewijs afgegeven is. Ook moet uw buitenlands rijbewijs nog geldig zijn. Wat voor u van toepassing is, leest u op de website van het RDW.

De omwisseling aanvragen

U kunt bij de gemeente een aanvraag doen om uw rijbewijs om te wisselen. U kunt hiervoor online geen afspraak maken. Bel voor een afspraak met 14 0180.

Waar kan ik meer informatie vinden?