Rijbewijs, gezondheidsverklaring aanvragen

In sommige situaties moet u eerst medisch gekeurd worden, voordat u een rijbewijs aanvraagt of verlengt. U heeft hiervoor een Gezondheidsverklaring nodig. Hiermee verklaart u dat u gezond genoeg bent om te rijden. Dit doet u via het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

U heeft een Gezondheidsverklaring nodig bij:

 • een medische situatie
  U heeft vanwege uw medische situatie een rijbewijs met een beperkte geldigheidsduur.
 • C of D-rijbewijzen
  u wilt uw C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 of D1E rijbewijs halen of verlengen.
 • 75 jaar en ouder
  Uw rijbewijs verloopt op of na uw 75e verjaardag en u wilt uw rijbewijs verlengen.
 • Praktijkexamen A, B, BE
  Uw wilt praktijkexamen doen voor een autorijbewijs, eventueel met aanhanger of motorrijbewijs. Voor een brommerrijbewijs hoeft dat niet.
 • Twijfel aan rijgeschiktheid
  U heeft een rijbewijs, maar u twijfelt of u nog in staat bent om veilig te rijden.
 • Na een vordering
  Het CBR heeft uw rijbewijs ongeldig verklaard in een vorderingsprocedure. Nu wilt u opnieuw een rijbewijs aanvragen.

 1. U vraagt online een Gezondheidsverklaring aan via het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Soms vraagt de rijschool de verklaring voor u aan. U ontvangt van het CBR bericht of u geschikt bent om te rijden en u een rijbewijs kunt aanvragen of verlengen.
 2. Kunt of wilt u de aanvraag niet online doen, dan zijn er een aantal mogelijkheden om een papieren Gezondheidsverklaring te kopen.
 3. Heeft u bericht van het CBR ontvangen dat u mag autorijden? Maak dan een afspraak voor de aanvraag of verlenging van uw rijbewijs.

Ook is het mogelijk om een Gezondheidsverklaring bij ons te kopen. Hiervoor maakt u online een afspraak.

Een gezondheidsverklaring kost: € 41,00

Als u uw Gezondheidsverklaring via Mijn CBR heeft ingediend, krijgt u een ontvangstbevestiging. Meestal neemt het CBR dan automatisch een besluit. Als u gezond genoeg bent, krijgt u gelijk het bericht dat u ‘rijgeschikt’ bent.

Soms is er meer informatie nodig om te bepalen of u ‘rijgeschikt’ bent. Dan verwijst het CBR u naar een arts voor een keuring, of ze nodigen u uit om een rijtest te doen. Het kan even duren voor u dit van het CBR hoort. Dit hangt van uw persoonlijke situatie af.