Initiatieven

Dagelijkse zetten maatschappelijke organisaties en burgers zich al in voor Bewust Barendrecht. Dit delen wij graag op deze pagina om elkaar te inspireren. Onderstaand enkele organisaties met hun initiatieven gericht op Bewust Barendrecht:

Lokaal Preventie- en Sportakkoord

Ga naar de website voor Lokaal Sportakkoord.

Kinderopvang Kibeo: Groene opvang Wiedewei

Gezondheid staat bij Kibeo en Wiedewei voorop. Bij Kibeo spelen de kinderen iedere dag buiten. Zo krijgen ze veel lichaamsbeweging, wat een gezonde levensstijl bevordert en de motorische ontwikkeling stimuleert. Tijdens buitenspelen maken kinderen sneller vriendjes en leren ze andere sociale vaardigheden, zoals samenwerken. En vergeet niet; vitamine D zorgt voor een goed humeur! Daarnaast is er op de opvang aandacht en ruimte voor de emoties en het welbevinden van de kinderen. Zo wordt er ook voor de mentale gezondheid gezorgd.

Bij Wiedewei leven de kinderen zoveel mogelijk buiten, waar ze al het moois ontdekken wat de natuur ons te bieden heeft. Daar is het zelfs voor baby’s mogelijk om buiten te slapen in speciale buitenbedjes. Dit zorgt voor een betere slaapkwaliteit en is ook nog eens gezond. Na een hoop avontuur in de ochtend is het tijd voor de lunch, een warme maaltijd boordevol vitaminen! En als we iets vieren? Dan vieren we dat met extra aandacht voor het feest of het kind en niet met, vaak ongezondere, traktaties.

CBS de Hoeksteen

CBS de Hoeksteen is een school in beweging en daarnaast een Gezonde School. Zij richten zich erg op bewegen. Kinderen hebben twee keer in de week les van een vakleerkracht. Daarnaast spelen zij tijdens het buitenspelen volgens de Beweegwijs methodiek waardoor de kinderen veel leuker en beter buiten leren spelen. De Hoeksteen creëert elke schooldag een dynamische schooldag. Dat houdt in dat ze erop letten dat alle klassen 1x in de 45 minuten bewegen. Soms is dat een korte beweegactiviteit en op een ander moment is dit bewegend leren. Ook richt de school zich op eten. Zo is er drie keer in de week een gezonde pauzehap en voor in de korte toekomst wordt er gewerkt aan het aanbieden van een soepje tijdens de lunch of wellicht een mogelijkheid tot een gezonde warme maaltijd.

Stichting KijkopWelzijn

Stichting KijkopWelzijn heeft buurtsportcoaches in dienst die geheel aansluiten bij de onderwerpen van de schrijf van mijn lijf. Zo organiseren ze verschillende initiatieven: Trommel zonder rommel, Ondersteuning bewuste Kantine, Rookvrije accommodaties, stimuleren water drinken, sport- en spel activiteiten voor jong en oud, gezond schoolontbijt, seniorensport, diabetes wandeling en alcohol- en drugspreventie voorlichting. Daarnaast is de buurtsportcoach regiehouder van het Preventie- en sportakkoord. Het Preventie akkoord richt zich op concrete maatregelen op het gebied van overgewicht, roken en alcoholgebruik. Het sportakkoord richt zich het organiseren van innovatieve sportaanbod. Daarnaast richt het Jongerenwerk zich op de mentale gezondheid met 1 op 1 coaching en voorlichtingen. Daarnaast zorgen de ouderenadviseurs en de mantelzorgconsulenten ervoor dat er in gesprekken aandacht is voor de mentale gezondheid. Dit onderwerp wordt besproken bij huisbezoeken of 1 op 1 gesprekken.

Dalton Lyceum

Op het Dalton Lyceum Barendrecht voeren de leerlingen van het Technasium de opdracht ‘Gewoon Gezond’ uit voor het Vak Onderzoeken & Ontwerpen: Een gezonde toekomst begint met een gezonde jeugd op een gezond gewicht. Het heeft dus zin om jonge mensen te leren wat een gezonde leefstijl is, zodat ze bewuste gezonde keuzes kunnen maken. De opdrachtgever wil een aantrekkelijk plan dat de gemeente Barendrecht kan inzetten om jongeren (12-18 jaar) te bereiken en dat aanzet tot meer beweging en gezonder te eten om overgewicht te voorkomen. Op 8 juni 2023 presenteerden de leerlingen hun ideeën aan Wouter van der Pas. Het winnende idee(een app voor de jeugd in Barendrecht waarbij bewegen en gezonde voeding centraal staan) wordt de komende tijd uitgewerkt. Daarnaast is de docentenkamer geregeld voorzien van fruit. Ook kunnen leerlingen die zelf geen lunch hebben, gebruik maken van een geregelde gezonde schoollunch.

CJG Rijnmond

Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Rijnmond is dé plek waar (aanstaande) ouders, verzorgers, kinderen en jongeren terechtkunnen met vragen over gezondheid maar ook opvoeden en opgroeien. Vanaf de zwangerschap totdat je kind 18 jaar is, kijken we op verschillende momenten of jouw kind zich goed ontwikkelt, maar wordt ook het gesprek aangegaan over gezondheid van het kind. In deze consulten wordt ingegaan op mentale gezondheid, eten en bewegen. Naast jeugdverpleegkundigen werken bij ons ook jeugdartsen, (dokters)assistenten, pedagogen en andere deskundigen om gezond en veilig opgroeien mogelijk te maken. Dus heb je een vraag? Wij hebben er betrouwbare informatie over, maar ook gratis (online) cursussen en themabijeenkomsten. Wil je liever contact? Iedere werkdag zitten onze professionals offline én online voor je klaar. Ga voor meer informatie over het CJG naar cjgrijnmond.nl.

Verschillende middelbare scholen o.a. Focus Beroepsonderwijs & Lentiz

Op de scholen wordt veel ingezet op mentale gezondheid. Zo zijn er coaches, schoolmaatschappelijk werkers en hulpverlening aanwezig om leerlingen te helpen met hun mentale gezondheid. Dit loopt uiteen van faalangst tot het bieden van handvatten om om te gaan met stress en druk. Daarnaast krijgen alle leerlingen verplicht enkele uren per week gymlessen. Bepaalde scholen doen mee aan het project Maaltijd op school, waarbij iedere leerling de beschikking heeft over een bedrag van € 7,- om een gezonde lunch te kiezen.

Kinderopvang Partou Bonbon Barendrecht

Ook in de wereld van de kinderopvang wordt er ook aangelopen bij Bewust Barendrecht. Op het gebied van Mentale gezondheid wordt elke dag een gesprekje aangegaan met kinderen. Soms worden ouders ingeschakeld als er meer nodig is. Daarnaast wordt voorlichting gegeven op dit thema door online nieuwsbrieven, folders en/of boeken. Op het gebied van bewegen wordt voldaan aan de norm om elke dag buiten te spelen, maar ook beweegactiviteiten staan centraal: Peuter yoga, Peuterdans of Kruip fun. Het eten wordt gebaseerd op de schrijf van vijf en de kinderen drinken enkel water en thee.

Woonstichting Patrimonium Barendrecht

In het nieuwe kantoor van Woonstichting Patrimonium bevindt zich een speciale spreekkamer/creatieve inspiratiekamer, waar een basketbalnet hangt en waar tafeltennis gespeeld kan worden. In het kader van het integreren van beweging. Ook hebben we beweegbare bureaus waaraan je ook staande kan werken. Daarnaast integreert Woonstichting Patrimonium steeds meer beweeg gerelateerde acties in hun nieuwe plannen waarmee ze de inwoners bereiken.

Wilt u ook met uw initiatief op deze pagina, laat dit dan weten aan Projectleider Laura Baidenmann op l.baidenmann@barendrecht.nl