Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een bewijs van goed gedrag. Werkgevers of instanties kunnen daar om vragen. Uit een VOG blijkt dat uw gedrag geen bezwaar is voor een baan, visum, emigratie of werkvergunning. U kunt alleen een VOG aanvragen bij ons als u inwoner bent van de gemeente Barendrecht.

Voor uw aanvraag VOG heeft u een ingevuld papieren aanvraagformulier nodig van de werkgever of andere organisatie die uw VOG wil hebben. Heeft u geen aanvraagformulier gekregen? Download dan het aanvraagformulier op de website van Justis. Daarna print u het formulier en laat deze invullen door uw werkgever, of andere organisatie die uw VOG wil hebben. Let op:

 • U maakt eerst een scan of goed leesbare foto’s van het ingevulde aanvraagformulier VOG. U stuurt deze mee.
 • Vraag de VOG online aan. Log in met uw DigiD. U betaalt direct via iDEAL. Kijkt u eerst welke documenten u moet meesturen.
 • U ontvangt de VOG binnen 4 weken per post.

Wanneer organisaties buiten de landelijke regeling voor een gratis VOG vallen, kan alsnog een gratis VOG aangevraagd worden. Er zijn wel voorwaarden:

 • Het gaat om een Barendrechtse organisatie die is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
 • De organisatie bestaat voor minimaal 70% uit vrijwilligers. Let op: Welzijnsorganisaties, scholen, BSO, TSO en peuterspeelzalen en organisaties met een winstoogmerk kunnen géén gebruik maken van de regeling gratis VOG).
 • De organisatie kan aantonen dat er een preventief veiligheidsbeleid is voor vrijwilligers.
 • De organisatie komt niet in aanmerking voor de landelijke regeling gratis VOG.
 • De vrijwilliger heeft niet al om andere redenen een VOG aangevraagd.
 • De vrijwilliger werkt met kwetsbare personen.

Voldoet de organisatie waarvoor de vrijwilliger vrijwilligerswerk doet aan deze voorwaarden? Download het verklaringsformulier en laat de verklaring-vrijwilligersorganisatie gratis VOG invullen.

Online aanvragen

Voor een online aanvraag VOG heeft u een ingevuld papieren aanvraagformulier nodig.

 • U maakt eerst een scan of goed leesbare foto’s van het ingevulde en ondertekende aanvraagformulier VOG én het ingevulde en ondertekende verklaringsformulier vrijwilligersorganisatie. U stuurt deze mee.
 • Vraag VOG aan voor vrijwilligers. Log in met uw DigiD.

 • Uw werkgever zet de eerste stap: hij/zij zet de VOG aanvraag met eHerkenning via Justis online voor u klaar.
 • U krijgt vervolgens een e-mail van Justis met daarin een aanvraagcode.
 • Met deze code kunt u online inloggen, uw aanvraaggegevens controleren en de aanvraag betalen.
 • Om uw aanvraag succesvol af te ronden heeft u DigiD, iDEAL en een geldig e-mailadres nodig.
 • U ontvangt de VOG binnen 4 weken per post op het woonadres dat u in de aanvraag opgeeft.

 • Een online aanvraag of een aanvraag aan de balie kost: € 41,35
 • Een aanvraag via uw werkgever bij Justis kost: € 33,85
 • Vrijwilligers die met kinderen of met kwetsbare mensen werken, kunnen een gratis VOG krijgen.

Terugbetaling is niet mogelijk. Let er daarom goed op dat het aanvraagformulier correct is ingevuld.

Binnen 2 tot 4 weken ontvangt u bericht van Justis. Heeft u geen strafblad? Dan krijgt u altijd een VOG. Heeft u wel een strafblad? Bekijk dan de informatie over de beoordeling van de VOG-aanvraag. Nadat u een aanvraag heeft ingediend ontvangt u binnen 2 tot 4 weken bericht. De behandeltijd van een VOG-aanvraag kan variëren. Soms duurt de behandeling langer, bijvoorbeeld door drukte, of doordat u een andere nationaliteit heeft. De behandeltijd hoeft niet iets te zeggen over de uitkomst van de aanvraag. U ontvangt de VOG altijd per post op het woonadres dat u in de aanvraag opgeeft. Justis stuurt de VOG naar u persoonlijk en niet naar uw werkgever of organisatie.

Spoedaanvraag

Een spoedprocedure kan bij:

 • adoptie
 • werk in het buitenland
 • benoeming tot gedeputeerde of wethouder
 • kandidaatstelling voor een functie als volksvertegenwoordiger.

Dit moet u bij uw aanvraag bij de gemeente vermelden. Justis kan de VOG dan binnen 5 werkdagen afgeven en met reguliere post verzenden. Als u in 1 van deze gevallen met spoed een VOG wilt aanvragen maakt u een afspraak. U kunt geen digitale aanvraag doen. Lukt het niet om op korte termijn een afspraak in te plannen voor uw spoedaanvraag? Bel dan naar 14 0180.

Wat moet ik doen als ik uit Nederland ben vertrokken of niet in de BRP sta ingeschreven?

Bent u uit Nederland vertrokken of staat u niet als inwoner in de Basisregistratie personen (BRP) ingeschreven? Bijvoorbeeld omdat u in het buitenland woont, geen vaste woonplaats heeft of tijdelijk in Nederland werkt? Dan vraagt u uw VOG rechtstreeks aan bij Justis.

Wat moet ik doen als ik naar het buitenland verhuis en een visum of werkvergunning nodig heb?

U voegt dan bij het aanvraagformulier VOG een document van de ambassade, het consulaat of de buitenlandse organisatie. In dit document staat waarom u een VOG nodig heeft én welk screeningsprofiel of functieaspect(en) van toepassing is. De screeningsprofielen vindt u op het aanvraagformulier. Het aanvraagformulier voor de VOG mag ook door de ambassade of het consulaat worden ingevuld en ondertekend. U hoeft dan geen aanvullende documenten bij uw aanvraag te voegen. Wel geldt ook hier dat in het aanvraagformulier staat waarom u een verklaring nodig heeft en welk screeningsprofiel of functieaspect(en) van toepassing is.

Hoe kan ik een aanvraag VOG indienen als rechtspersoon of bedrijf?

Met een VOG voor rechtspersonen (VOG RP) kunt u als bedrijf of stichting uw betrouwbaarheid tonen aan partners, bedrijven en overheden. De VOG RP kan bijvoorbeeld nodig zijn bij het afsluiten van een contract of om lid te worden van een organisatie. U vraagt een VOG RP aan bij Justis.

Hoe vraag ik een VOG aan als freelancer, zzp’er of eenmanszaak?

Uw opdrachtgever geeft aan hoe u de VOG kunt aanvragen: digitaal of schriftelijk. Overleg met uw opdrachtgever als u de VOG liever schriftelijk wil aanvragen in plaats van digitaal of andersom. Wilt u de VOG-aanvraag digitaal indienen? Dan zet uw opdrachtgever de aanvraag eerst voor u klaar via de website van Justis. U krijgt dan van Justis een e-mail met een aanvraagcode. Hiermee kunt u online inloggen, uw aanvraaggegevens controleren en de kosten betalen. Voor een digitale aanvraag heeft u DigiD, iDEAL en een geldig e-mailadres nodig. Kijk ook op de website van Justis voor de veelgestelde vragen over de VOG.