Hulp bij het huishouden

U heeft een hulp nodig bij het doen van het huishouden. Bijvoorbeeld omdat u niet zelf meer kunt schoonmaken of de was doen.  Dit kan tijdelijk zijn, bijvoorbeeld na een operatie. Maar als uw situatie niet snel meer beter wordt, heeft u misschien hulp bij het huishouden nodig.

DigiD Logo

Log in met of zonder DigiD. Lees meer over DigiD.

Doe een melding Wmo

Als u samenwoont met een huisgenoot of partner, is het gebruikelijk dat de ander binnen uw huishouden u ondersteunt of bepaalde taken overneemt.

Woont u alleen of lukt het de ander ook niet om bepaalde taken zelfstandig uit te voeren? Vraag of iemand die u kent u kan helpen. Dit kan een familielid, buur, vriend of kennis zijn. Misschien kan een van hen de was doen of de badkamer schoonmaken.

U kunt ook zelf een particuliere schoonmaakhulp regelen. Vaak kennen buren, familieleden of vrienden wel iemand die kan helpen. Ook staan er soms advertenties in de lokale krant. Vaak vraagt een schoonmaakhulp tussen de 10 en 20 euro per uur. Als u bij verschillende schoonmaakhulpen een prijsopgave aanvraagt, kunt u vergelijken.

Daarnaast zijn er verschillende organisaties waar u hulp kunt vinden. Informeer eens bij de volgende organisaties:

Er zijn in Barendrecht verschillende organisaties en initiatieven die hulp bieden. Deze hulp is vaak tegen een kleine bijdrage of gratis te gebruiken. Iedereen mag gebruik maken van deze hulp. Soms gelden er regels. De volgende mogelijkheden zijn er:

  • Een cliëntondersteuner kan met u meedenken over hulp bij zorg, jeugdhulp, onderwijs, welzijn, wonen, werken, inkomen en geld. U kunt cliëntondersteuning aanvragen bij MEE Rotterdam-Rijnmond.
  • Kijk Op Welzijn biedt ondersteuning en diensten aan alle inwoners van Barendrecht. Kijk op Welzijn geeft u informatie, advies en hulp op het gebied van wonen, uw welzijn, zorgzaken en inkomen. U kunt ondersteuning vragen via de website van Kijk op Welzijn.
  • Maak gebruik van hulpmiddelen die huishouden minder zwaar maken. Zoals een droger of een vaatwasser.
  • Als u moeite heeft met het halen van uw boodschappen, kunt u gebruik maken een boodschappendienst van een supermarkt. Ze komen uw boodschappen dan thuisbezorgen.
  • Als u moeite heeft met het klaarmaken van de warme maaltijd, kunt u gebruik maken van maaltijdservices. Deze organisaties bezorgen uw maaltijden thuis, waarna u deze zelf kunt opwarmen.

Soms lukt het niet om hulp bij het bewegen te krijgen via mensen die u kent of andere organisaties. De gemeente kan u dan helpen met hulp bij het huishouden.

Als u wilt weten of u een hulp bij het huishouden van de gemeente kunt krijgen, meldt u zich bij het Aanmeldpunt Wmo. De Wmo-klantmanager onderzoekt daarna samen met u welke hulp passend is.

Aanbieders:

De gemeente heeft met meerdere instanties een contract. Zij leveren de hulp bij het huishouden in zorg in natura.

Als u zelf uw hulp bij het huishouden wilt regelen, kunt u een persoonsgebonden budget vragen. Meer informatie over zorg in natura en persoonsgebonden budget vindt u op de pagina PGB en zorg in natura.

Eigen bijdrage

Voor hulp bij het huishouden betaalt u een eigen bijdrage van €19,- per maand. U betaalt deze eigen bijdrage aan het Centraal Administratie Kantoor (CAK).

Welke hulp biedt de gemeente niet:

De huishoudelijke hulp doet geen klusjes aan de buitenkant van het huis zoals ramen lappen of uw tuin onderhouden. U kunt hiervoor eerst hulp vragen aan mensen die u kunt. Lukt dit niet, dan kunt u hulp vragen bij particuliere bedrijven voor het lappen van uw buitenramen en tuinonderhoud.

De huishoudelijke hulp ondersteunt in principe niet bij koken en boodschappen doen.

Tegenwoordig kunt u bij verschillende supermarkten uw boodschappen laten bezorgen. U kunt ook contact opnemen met de Welzijnsorganisatie bij u in de buurt. Zij hebben vrijwilligers die u kunnen helpen met bijvoorbeeld het doen van een boodschap.