Geboorte aangifte

Gefeliciteerd met de geboorte van uw kindje! Doe binnen 3 dagen na de geboorte aangifte bij de gemeente. Dit is wettelijk verplicht. Is uw kindje in de gemeente Barendrecht geboren? Regel de aangifte dan online.

Binnen 3 dagen na de dag van geboorte van uw kindje doet u aangifte. De dag van geboorte telt hierbij niet mee. Valt de laatste van de 3 dagen in het weekend of op een feestdag? Dan wordt de termijn met een dag verlengd. Ook moeten er in de termijn altijd 2 werkdagen zitten.

Doet u te laat aangifte? Dus later dan 3 dagen na de geboorte? Dan moeten wij dit melden bij het Openbaar Ministerie. U kunt dan een boete krijgen.

Zorg dat u bij de aangifte (scans van) de volgende documenten kunt uploaden:

  • Verklaring van de arts of verloskundige
  • Akte van naamskeuze (als u die heeft)
  • Erkenningsakte ongeboren kind (als u die heeft)

Regel uw aangifte online via de knop ‘Doe uw geboorteaangifte’. Log in met uw DigiD. Heeft u nog geen DigiD? Vraag dan eerst DigiD aan.

Doe uw geboorteaangifte

Kunt u dit niet online regelen?

Als ouders bepaalt u welke achternaam uw kind krijgt. U kunt alleen bij uw eerste kind de achternaam kiezen. Dit kunt u vóór de geboorte doen of bij de geboorteaangifte. Alle volgende kinderen uit het gezin krijgen automatisch dezelfde achternaam als uw eerste kind.

Heeft uw pasgeboren kindje niet de Nederlandse nationaliteit? Dan hangt het af van het namenrecht van het land waarvan uw kind de nationaliteit heeft of u de achternaam zelf kunt bepalen. Vraag hiernaar bij de ambassade of het consulaat.

Komt uw kindje levenloos ter wereld? Dan kunt u als ouder bij de gemeente een akte van geboorte (levenloos) laten opmaken, ongeacht de duur van de zwangerschap. Ga hiervoor naar de pagina levenloos geboren kind registreren.

Als u een uittreksel van het geboorteregister zou willen ontvangen, kunt u online een uittreksel Burgerlijke stand aanvragen. Ga hiervoor naar de pagina Afschrift of uittreksel burgerlijke stand.

Is uw kind in Nederland geboren met een niet-Nederlandse nationaliteit? En wilt u een verblijfsvergunning voor uw kind aanvragen? Lees op de website van de IND meer over de aanvraagprocedure en voorwaarden voor een verblijfsvergunning.