Visie en beleid
In de sport- en beweegnota ‘Barendrecht Sport en Beweegt’ staat hoe de gemeente samenwerkt met andere organisaties. We willen dat meer mensen sporten en bewegen. Sporten en bewegen helpt om gezond te blijven. In de nota staat wat de plannen zijn voor de komende jaren.
Dit is de visie op dienstverlening van gemeente Barendrecht. Hierin laten wij zien wat wij willen bereiken. Ook staat hierin beschreven wat u van ons kan verwachten. Met een aantal voorbeelden leggen wij de vier pijlers van onze dienstverlening uit, waarin u als inwoner centraal staat.
Gemeente Barendrecht heeft een aantal sterke punten, zoals de verschillende wijken met allemaal een eigen karakter, veel groen in de omgeving en een ondernemersklimaat. Deze sterke punten vormen de unieke gemeente Barendrecht. Om dit unieke karakter te verbeteren en in de toekomst optimaal te benutten stellen we een Omgevingsvisie op. Hierin leggen we de (maatschappelijke en ruimtelijke) kaders van het beleid tot 2040 vast. Deze visie geeft richting aan toekomstige ontwikkelingen en laat ruimte voor initiatieven vanuit de Barendrechtse samenleving. De visie is de basis voor alle (gemeentelijke) plannen. Het opstellen van een Omgevingsvisie met een actieve betrokkenheid van inwoners is een wettelijke vereiste vanuit de Omgevingswet.
Samen Bouwen aan Barendrecht
Bij het maken van de Omgevingsvisie maken we gebruik van wat er eerder opgehaald is voor de Toekomstvisie Samen Bouwen aan Barendrecht, die in 2018 in opdracht van de gemeenteraad is opgesteld. Deze toekomstvisie is globaler dan de Omgevingsvisie Barendrecht.
Samen de visie opstellen
De Omgevingsvisie stellen we op samen met inwoners, maatschappelijke partners en ondernemers. In augustus hebben we een digitale enquête gehouden. De resultaten hebben de gemeenteraad geholpen bij het opstellen van inhoudelijke kaders voor de vervolgstappen in het proces om te komen tot een Omgevingsvisie.
Week van de Omgeving
Van 1 tot en met 5 maart organiseerden we de Week van de Omgeving, met een aantal verschillende workshops. De uitkomsten en resultaten van alle verschillende workshops worden in april gepresenteerd aan de gemeenteraad. Op die manier krijgt de raad meer inzicht over wat de wensen zijn. De resultaten worden meegenomen in de eerste, ruwe versie van de omgevingsvisie. Deze ruwe versie wordt rond de zomer digitaal toegankelijk gemaakt voor alle inwoners en ondernemers. Ook daarop kan worden gereageerd.
Bekijk hier het Hondenbeleid 2024
Bekijk hier het Speelruimteplan 2024
Bekijk hier de Milieuopgave Barendrecht
Bekijk hier het Integraal Veiligheidsbeleid
In Barendrecht is in 2017 de Cultuurnota gemaakt. Waarom? Omdat veel Barendrechters kunst en cultuur belangrijk vinden. De gemeente Barendrecht wil cultuur een extra impuls geven en zorgen dat meer Barendrechters aan activiteiten meedoen. Kortom: een nog mooier cultureel leven in Barendrecht. Onder andere door een multifunctionele ontmoetingsplek te realiseren in Het Kruispunt en door het aanbod op het gebied van cultuureducatie extra te stimuleren. Dit komt terug in deze nota.
Ook komt het belang van het in gesprek blijven met elkaar en meedoen aan de orde. Om die reden heet de nota ‘Doe Mee met Cultuur!’.
De Cultuurnota is tot stand gekomen in samenspraak en in afstemming met veel betrokken inwoners en culturele organisaties.
Cultuurnota
Bij het opstellen van dit beleid hebben we inwoners zoveel mogelijk betrokken. In 2024 hebben we enquêtes gehouden onder zowel inwoners als eigenaren van monumenten. Hun reacties hebben waardevolle inzichten opgeleverd voor de vormgeving van het nieuwe beleid. In de enquête onder inwoners vroegen we onder andere welke waarde zij hechten aan erfgoed en wat zij daar precies onder verstaan. Dankzij de vragenlijst voor eigenaren van historische panden werd duidelijk dat erfgoed in Barendrecht leeft en dat het meer omvat dan alleen monumentale gebouwen. Een belangrijk inzicht waar we de komende jaren verder mee aan de slag gaan.
Meer dan monumentale gebouwen
Met cultuurhistorisch erfgoed bedoelen we dus niet alleen monumenten, maar ook archeologische vindplaatsen, beschermde dorpsgezichten en andere objecten met cultuurhistorische waarde. In Barendrecht zijn verschillende locaties aangewezen als cultureel erfgoed. Zo telt de gemeente 18 rijksmonumenten, 67 gemeentelijke monumenten, objecten en archeologische locaties en 2 beschermde dorpsgezichten: de Oude Dorpskern en een deel van de 1e Barendrechtseweg.
Bewaren én delen
Het erfgoedbeleid helpt ons om zorgvuldig om te gaan met wat we willen bewaren én wat we willen delen met elkaar. Denk aan ondersteuning voor eigenaren van monumenten, bescherming van bijzondere plekken, en meer aandacht voor erfgoed in de openbare ruimte.
Benieuwd naar het volledige beleid?
Het nieuwe erfgoedbeleid geldt voor de komende tien jaar. U vindt het op www.barendrecht.nl/erfgoed.