De Stationstuinen

De Stationstuinen wordt een nieuwe wijk ten oosten van het NS-station van Barendrecht, aan de kant van het bedrijventerrein. In de toekomst is hier ruimte voor ongeveer 3500 nieuwe woningen, waarvan 60% betaalbaar.

Wonen wordt gecombineerd met voorzieningen, bedrijven, onderwijs, horeca en recreatie. De Stationstuinen wordt goed bereikbaar, maar de auto heeft hier een bescheiden rol. Voetgangers en fietsers krijgen voorrang en het gebruik van het openbaar vervoer wordt geoptimaliseerd.

Op de website Stationstuinen Barendrecht vindt u meer informatie over de plannen, de laatste ontwikkelingen en de antwoorden op veel gestelde vragen. U ziet bijvoorbeeld waar De Stationstuinen precies ligt en hoe het gebied er straks ongeveer uit ziet, maar ook welke keuzes we voorstellen op het gebied van woningbouw, verkeer en vervoer. Heeft u een goed idee of initiatief wat in het gebied zou passen?! Laat het ons weten via de website.

Autoluw

In De Stationstuinen werken we aan de gezonde mobiliteit van de toekomst. Niet de auto, maar fietsen, lopen en openbaar vervoer staan in De Stationstuinen op één. Het gebied wordt via veilige fietsroutes verbonden met het centrum en de omgeving. Door het autoluw te maken wordt het hier prettig wonen en is er meer ruimte voor groen en ontmoeting. Met het openbaar vervoer sta je binnen een kwartier in Rotterdam.

Aandacht voor groen en water

De Stationstuinen wordt een gebied met aandacht voor groen en water. Groen overheerst in de openbare ruimte met groene woonstraten en ontmoetingsplekken en aan de gebouwen met dak- en geveltuinen. Het spoorpark wordt bij het gebied getrokken. Bewoners fietsen of lopen makkelijk het groene buitengebied in: het Waalbos en de Zuidpolder. Groen en bewust betekent ook dat we energiezuinig en circulair ontwikkelen en bouwen. Circulair betekent spaarzaam (her)gebruik van grondstoffen en materialen, tijdens en na de ontwikkeling van het gebied.