Leningen en subsidies voor duurzame maatregelen

Energie en dus geld besparen kan op veel manieren. Van kleine aanpassingen in gedrag tot grotere maatregelen aan uw huis. Energiebesparing bestaat vaak uit een verzameling van maatregelen die u kunt nemen. Goed uitgevoerde maatregelen zorgen ervoor dat uw huis meer waard is, verhogen het comfort en zorgen voor een lagere energierekening. Voor een aantal van de initiatieven krijgt u subsidie.

Tip: Vraag uw financieel adviseur of hypotheekverstrekker ook naar de belastingtechnische interessante mogelijkheden als u een NHG afsluit of als uw rentevaste periode bijna afloopt.

Subsidieregelingen hebben altijd voorwaarden en meestal een bepaalde looptijd waarbinnen u een aanvraag kunt indienen. De website Verbeterjehuis heeft een overzichtelijke subsidiewijzer.

Subsidie voor doe-het-zelvers

Meer comfort, minder energieverbruik en een lagere energierekening? Dan is het isoleren van uw huis een slimme keuze. Als u de isolatiemaatregelen zelf uitvoert, kunt u in aanmerking komen voor een subsidie tot €1.350,00. Dit betekent dat u bespaart op uw energierekening, en geld terugkrijgt voor de tijd die u in de uitvoering hebt gestoken. Op de pagina Subsidie voor Doe-het-zelvers vindt u meer informatie.

ISDE-subsidie

Wanneer u een of meerdere verduurzamingsmaatregelen (isolatie, zonneboiler en/of (hybride) warmtepomp) neemt, kunt u in aanmerking komen voor de landelijke ISDE-subsidie. Bij 1 maatregel krijgt u 15% subsidie op de kosten, bij 2 of meer maatregelen maximaal 30%. Kijk op de website van RVO welke stappen u moet nemen om de subsidie aan te vragen. Controleer eerst of u in aanmerking komt voor een ISDE-subsidie. Als u in aanmerking komt, kunt u de ISDE-subsidie aanvragen. Let op: maak foto’s van de uitvoering (dus niet alleen het eindresultaat) als bewijs richting RVO.

SVVE voor VvE

Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE) is bestemd voor verduurzamingsmaatregelen (isolatie, (hybride) warmtepomp, zonneboiler, centrale aansluiting op warmtenet) energieadvies, (uitgebreide) procesbegeleiding en/of een duurzaam MeerJarenOnderhoudsPlan (MJOP). Let op: vraag de subsidie voor verduurzamingsmaatregelen aan vóór de uitvoering. Deze subsidie is uitsluitend bestemd voor (gemengde) VvE’s, woonverenigingen en wooncoöperaties. Commercieel vastgoed binnen de VvE (zoals winkels of kantoren) is uitgesloten van subsidie. U kunt de SVVE-subsidie aanvragen via de website van RVO.

SCE-subsidie

Bent u een energiecoöperatie of vereniging van eigenaars (VvE)? En wilt u hernieuwbare (duurzame) elektriciteit uit zonne-energie, windenergie of waterkracht opwekken? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE). Kijk op de website van RVO voor meer informatie.

Er zijn verschillende belastingvoordelen die u op weg kunnen helpen om te verduurzamen.

Energieopwekking en besparing

Er zit btw-voordeel op arbeidskosten (niet de isolatie zelf) voor het aanbrengen van isolatie en zonnepanelen bij woningen ouder dan 2 jaar vallen onder het 9% btw-tarief. De btw op zonnepanelen is sinds 1 januari 2023 0%. U kunt de btw niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst. Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal.

De Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds is ook een mogelijkheid om energiebesparende investeringen in of aan uw huis te financieren.

 • Het leenbedrag is minimaal € 1.000,00 en maximaal € 25.000,00 (hoger bedrag mogelijk met een uitgebreider pakket maatregelen).
 • Tegen een vaste rente.
 • Te gebruiken voor onder andere isolatie, asbestsanering, HR-ketel, WTW, warmtepomp, LTV afgiftesysteem, waterzijdig inregelen, zonneboiler, zonnepanelen, ventilatie en elektrisch koken.
 • 0% rente lening voor huishoudens met laag inkomen (maximaal verzameld inkomen: €60.000,00 per jaar) of beperkte leencapaciteit (bijvoorbeeld door een andere hypotheek).
 • Ook voor aanvragers van boven de 75 jaar
 • Ook voor VvE’s met minder dan 8 wooneenheden
 • Geen afsluitkosten
 • Boetevrij vervroegd aflossen

Voor meer informatie en het aanvragen van de lening kunt u kijken op de website van Warmtefonds over Energiebespaarlening voor particulieren en de website van Warmtefonds over VvE Energiebespaarlening.

Bent u een huiseigenaar en wilt u een hypotheek afsluiten of wilt u uw hypotheek verhogen? En wilt u uw woning verduurzamen, maar weet u nog niet hoe? Dan is het Energiebespaarbudget iets voor u! Het Energiebespaarbudget kan in elke hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie opgenomen worden tot 106% van de marktwaarde van de woning. De voorwaarden voor het Energiebesparingsbudget zijn:

 • U hoeft bij het afsluiten van de hypotheek nog niet te beslissen welke maatregelen u wilt nemen.
 • De energiebesparende maatregelen hoeven niet in een taxatierapport opgenomen te worden.
 • U mag alle erkende energiebesparende maatregelen uit het Energiebespaarbudget financieren.
 • U moet aantonen dat u de aanvullende lening besteedt aan energiebesparende maatregelen. Daarom wordt het geld niet direct uitgekeerd, maar op een bouwdepot gestort.
 • Als er na afloop van de termijn nog geld aanwezig is in het bouwdepot, zal de geldverstrekker het bouwdepot opheffen en het restant in mindering brengen op uw hypotheek.

Meer informatie over of aanvragen van het Energiebespaarbudget kunt u vinden op de website van het NHG.

Dit is een lening voor huiseigenaren en VvE’s. Als u gaat restaureren, dan is dat vaak ook het moment om energiebesparende maatregelen in of aan uw monument toe te passen. Verduurzaming draagt bij aan het behoud van uw monument. Wat houdt deze lening in?

 • Deze lening wordt op annuïtaire wijze afgelost.
 • U leent tegen een lage rente.
 • De rentevaste periode is 10 jaar.
 • De lening heeft een maximale looptijd van 30 jaar.
 • De hoogte van de lening is afhankelijk van de investeringen in energiebesparende maatregelen in of aan de woning of appartement. De lening voor een eigenaar-bewoner bedraagt minimaal € 2.500,00 en maximaal € 25.000,00.

Kijk voor meer informatie en alle voorwaarden op de website van het Restauratiefonds.