Opvang asielzoekers

Het tekort aan opvangplekken is landelijk hoog. Via de Spreidingswet worden gemeenten verplicht om hun verantwoordelijkheid te nemen en opvangplekken in te richten. In Barendrecht doen we dat sinds begin 2022 met een noodopvang aan de Zuider Carnisseweg 110. Op deze locatie worden maximaal 60 asielzoekers opgevangen.

De Spreidingswet is per 1 februari 2024 in werking is getreden. In het kort betekent deze wet voor Barendrecht dat wij de opdracht hebben om 316 asielzoekers op te vangen. Hiervan hebben we 60 plaatsen gerealiseerd middels de crisisnoodopvang aan de Zuider Carnisseweg. Om de overige opvangplaatsen in te vullen, hebben we het Zuidelijk Randpark aangewezen als toekomstige locatie. Als daar een opvanglocatie gerealiseerd wordt, dan wordt de noodopvang aan de Zuider Carnisseweg gesloten.

Hieronder hebben de veelgestelde vragen op een rij gezet.

Veelgestelde vragen

Noodopvang Zuider Carnisseweg

Er worden op deze locatie maximaal 60 asielzoekers opgevangen.

Er is geen vaste samenstelling. Het kan gaan om mannen en/of vrouwen met of zonder kinderen of alleenstaanden. Op deze locatie worden geen alleenstaande minderjarige asielzoekers (AMA) opgevangen. Er wordt gestreefd naar een evenwichtige samenstelling van de bewonersgroep zodat er een gunstige woonsfeer ontstaat.

Sinds 2024 koken bewoners zelf en maken ze steeds vaker gebruik van fietslessen en werkgelegenheidstrajecten die ten goede komen aan de inburgering als zij een verblijfsstatus krijgen. Het COA geeft aan dat de saamhorigheid en de woonsfeer goed zijn, zowel onder de bewoners en de vele vrijwilligers die hen helpen op deze locatie.

Alle kosten van asielopvang worden gefinancierd door de Rijksoverheid. De voorzieningen worden geëxploiteerd door het COA.

N.B. In het begin werd op de Zuider Carnisseweg gebruik gemaakt van catering. Sinds begin 2024 wordt hier door de bewoners zelf gekookt. Daarmee zijn de kosten voor voeding aanzienlijk gedaald. De voedingskosten per dag per bewoner bedragen € 13,21 (peildatum sep 2024).

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft de gemeente in 2025 verzocht om de noodopvang aan de Zuider Carnisseweg met twee jaar te verlengen. Op 1 juli 2025 heeft de gemeenteraad ingestemd met de verlenging van deze kleinschalige noodopvanglocatie met twee jaar. Deze noodopvang sluit bij opening van een opvang in het Zuidelijk Randpark, ook als dit binnen de termijn van deze verlenging zou zijn.

Naast de verlenging van deze locatie heeft het COA in het voorjaar van 2025 ook gevraagd om uitbreiding van de noodopvang aan de Zuider Carnisseweg met 90 extra plekken. De gemeente heeft dit verzoek afgewezen omdat de locatie aan de Zuider Carnisseweg altijd bedoeld is geweest als kleinschalige tijdelijke opvang.

Bij de noodopvang aan de Zuider Carnisseweg werken ook vrijwilligers. Zij helpen asielzoekers met praktische zaken en inburgeren in ons dorp. Wilt u ook iets doen voor de mensen in de noodopvang? Neem dan contact op met Vluchtelingenwerk of het COA.

Heeft u overige vragen of opmerkingen, vul dan het contactformulierExterne link in of bel met de gemeente via 14 0180. Wilt u meldingen doen over openbare orde en veiligheid dan kunt u bellen met de politie via 0900 88 44.

Zuidelijk Randpark

De gemeente Barendrecht heeft in 2023 aangekondigd mogelijkheden te zien voor het vestigen van een AZC in het Zuidelijk Randpark. Dit is voor Barendrecht de enige potentiele locatie voor een grotere asielopvang. Eind juni 2025 is dit definitief aangewezen als enige toekomstige locatie voor asielopvang in Barendrecht. De provincie Zuid-Holland, eigenaar van de grond, stelt de locatie ter beschikking. Hierdoor kan Barendrecht voldoen aan de Spreidingswet. Het Centraal Orgaan Asielopvang (COA) moet nu een plan voor de asielopvang voor maximaal 350 asielzoekers gaan opstellen. Dat wordt pas begin 2026 verwacht.

Ondanks dat de locatie nu definitief is aangewezen, wordt er voorlopig nog niet gebouwd. De daadwerkelijke realisatie is nog een langdurig proces. Het COA moet nu bij de gemeente een plan indienen. Naar verwachting is hier pas begin 2026 meer over bekend.

Naast het realiseren van de asielopvangplaatsen, zouden in het Zuidelijk Randpark ook de benodigde voorzieningen voor zorg, onderwijs en welzijn in Barendrecht kunnen worden opgezet. Er wordt geen aanspraak gemaakt op voorzieningen voor zorg, onderwijs en welzijn in Barendrecht of omliggende dorpen en steden.

In de afgelopen jaren is twee keer een locatieonderzoek uitgevoerd, intern en extern. Daaruit kwam naar voren dat het Zuidelijk Randpark de enige geschikte locatie is op Barendrechts grondgebied. Barendrecht blijft daarom bij het standpunt dat het Zuidelijk Randpark de enige geschikte locatie is. Op dinsdag 1 juli heeft een bestuurlijk gesprek plaatsgevonden met de gemeente Rotterdam. Rotterdam heeft verzocht de vraag aan het COA te stellen nogmaals goed naar een alternatieve locatie te kijken. We hebben een goede relatie met Rotterdam en de gemeente is bereid dat te doen, maar de verwachting is dat hier hetzelfde uitkomt als vorige keer. Daarom handhaven we het genomen besluit.

De Spreidingswet in Barendrecht

Met de 60 opvangplekken aan de Zuider Carnisseweg voldoet de gemeente Barendrecht nog niet aan het benodigde aantal van 316 opvangplaatsen volgens de Spreidingswet. Toch is dit volgens het college B&W op dit moment het hoogst haalbare op de noodopvanglocatie.

Op dit moment is de Spreidingswet nog steeds geldig en moeten we ons als gemeente daaraan houden. Als de wet zou worden ingetrokken, dan duurt dat nog zeker tot 2027. Het gebrek aan opvangplekken is op veel plekken in Nederland is in 2025 nog onverminderd hoog en gemeenten zijn verplicht om een bijdrage te leveren.

Kijk hiervoor op de website van RijksoverheidExterne link. Zij hebben de vragen en antwoorden over het beleid op een rij gezet. Of kijk op de website van het COA – Centraal Orgaan opvang asielzoekersExterne link.