‘Waarom weggooien, als je iemand anders er heel blij mee kunt maken?’

We zijn allemaal wel bekend met het principe van Marktplaats. U vindt een product op de site, u komt in contact met de eigenaar en samen maken jullie een afspraak over wanneer het product opgehaald kan worden, waar en voor hoeveel.

De Weggeefhoek heeft een soortgelijk principe. Alleen is er geen sprake van een verdienmodel. Het is de bedoeling dat gebruikers spullen gratis weggeven. U voorkomt zo dat iets onnodig weggegooid wordt. Wij wilden graag meer weten over de Weggeefhoek. Wat is het nou precies? Wanneer werd het opgericht en hoe is het idee ontstaan.

We spraken hiervoor met 1 van de beheerders: Daisy Bommeleyn.

Facebookpagina

Wanneer we vragen naar de Weggeefhoek, geeft Daisy aan dat het een Facebookpagina is waar u terecht kunt met spullen die nog een tweede leven verdienen. “Op deze pagina kunnen mensen spullen aanbieden en anderen mogen daar weer op reageren.” U mag er alles opzetten door middel van een advertentie, maar volgens Daisy zijn er wel een aantal regels waar de advertentie aan moet voldoen.

“Je mag bijvoorbeeld niet meer dan 5 keer reageren in 24 uur. Je plaatst maar 1 foto per keer. De overige foto’s kun je in het reactiegedeelte plaatsen. Je moet ook aangeven waar het product op te halen is en hoe je het weggeeft. Dus kies je iemand, doe je het via een loting of is het ‘Wie het eerst komt wie het eerst maalt’? Geld vragen is niet toegestaan en je mag niet ruilen. Ook mag je geen dieren aanbieden.”

En loopt het een beetje? “Zeker! Gemiddeld worden er zo’n 10 advertenties per dag op de pagina gedeeld. Dan ga het al gauw naar de 4000 per jaar. Ook het aantal leden groeit. Het aantal staat nu op 3200 leden.”, aldus Daisy. Daarnaast is het aanbod volgens haar ook erg divers. “Kleding, speelgoed, bedden, zegeltjes uit de supermarkt, tv’s. Alles heeft de revue inmiddels wel gepasseerd. Het is heel divers en echt voor iedereen.”

Oprichting

De Weggeefhoek is een heel leuk initiatief, wanneer is het opgericht en door wie?

“De Weggeefhoek is in 2014 opgericht door Amber. Ze was op een dag aan het opruimen en zag dat ze veel spullen had waar ze niks meer mee deed. Weggooien was voor haar sowieso geen optie, omdat dat zonde was. Toen zag ze op Facebook een pagina waar je spullen gratis kon weggeven. Vervolgens bedacht ze zich dat een soortgelijk concept misschien leuk is voor Barendrecht en omstreken.”

Missie

Een Facebookpagina waar mensen spullen gratis weggeven. Zo was het idee dus ontstaan. U kunt mensen echt blij maken met gratis spullen. Dat scheelt toch weer in de portemonnee. Bovendien bent u ook op het gebied van duurzaamheid goed bezig. Daisy merkt op dat de Weggeefhoek zo ook bijdraagt aan een beter milieu.

“De items die weggegeven worden, worden niet weggegooid, vernietigd of verbrand maar krijgen een tweede kans. Zo hoeven die items ook niet opnieuw geproduceerd te worden en dit allemaal draagt bij aan een betere aarde.”

Promotie

We zijn inmiddels 8 jaar verder en de Weggeefhoek heeft 3200 leden. Is de groep gepromoot? Volgens Daisy was dat niet het geval. “Amber heeft geen reclame voor de pagina gemaakt. Uiteraard had ze het in eerste instantie wel onder vrienden en familie gedeeld. En toen is de groep groot geworden vanwege mond-tot-mondreclame. “ De Weggeefhoek had ook een keer in De Schakel had gestaan.
“Ook dat zorgde ervoor dat ons ledenaantal groeide.”

Toen Amber merkte dat het ledenaantal groeide, heeft ze Renate als medebeheerder aangenomen. Sinds een aantal maanden is Daisy de 3e beheerder bij de Weggeefhoek.

Daisy werd 4 jaar geleden lid bij de Weggeefhoek en sinds kort is ze als vrijwilliger actief. Ze is verantwoordelijk voor de communicatie tussen de leden. Ze monitort bijvoorbeeld of de leden zich aan alle regels houden. Ze controleert de berichten en keurt ze goed.

Wat is nou het leuke aan het werken bij de Weggeefhoek?
“Sowieso vind ik de Weggeefhoek een supergoed initiatief en was ik als lid al vrij actief. Ik vind het mooi om mensen blij te maken met spullen die ik niet meer gebruik, maar heb zelf ook al regelmatig mooie spullen op mogen halen waar ik erg dankbaar voor ben. Nu kan ik als beheerder nog extra mijn steentje bijdragen aan dit initiatief, zodat we kunnen groeien en nog meer spullen van de prullenbak redden. Ik zit sowieso veel op mijn telefoon, dus advertenties goedkeuren en kijken of leden zich aan de regels houden is voor mij geen opgave, maar vind ik leuk om te doen. Daarnaast is het stiekem ook erg leuk om als een van de eerste een advertentie binnen te zien komen en ik mag als beheerder ook reageren. Dus een win-winsituatie”, aldus een enthousiaste Daisy.

Uitdagingen

Ieder initiatief kampt met kansen uitdagingen, ook de Weggeefhoek. “Een uitdaging is om het no-showgehalte tot 0 te reduceren. Het komt weleens voor dat leden voor een afspraak niet komen opdagen. Dat is echt vervelend. Ook zouden we willen zien dat de Weggeefhoek zelfvoorzienend zou worden. Nu moeten de beheerders leden aanspreken, maar het zou mooi zijn als leden elkaar aan zouden spreken. Dat ze zelf ervoor zorgen dat het gesprek on-topic blijft.”

De Weggeefhoek is een prachtig initiatief dat groeit in ledenaantallen in Barendrecht en omstreken. Onder leiding van Amber, Daisy en Renate voorkomt de groep jaarlijks dat zo’n 3500 items worden weggegooid. Goed voor onze gemeente en voor onze planeet!

Wilt u lid worden van de groep of ben je gewoon benieuwd? Ga dan naar de Facebookpagina van de Weggeefhoek.