Begraafplaatsen in Barendrecht

In Barendrecht zijn 2 gemeentelijke begraafplaatsen:

  1. De algemene begraafplaats (adres: Scheldestraat 3A)
  2. Begraafplaats Den Ouden Dijck (adres: Derde Barendrechtseweg 460)

Openingstijden

De begraafplaats is elke dag open van zonsopkomst tot zonsondergang.

Adres en contact

Scheldestraat 3a
2991 AJ Barendrecht

Informatie over Algemene begraafplaats (Scheldestraat)

De grond voor het eerste gedeelte van de algemene begraafplaats in Barendrecht werd in 1870 door de gemeente gekocht voor de prijs van fl. 2.840,00. Op 1 juni 1871 werd de begraafplaats geopend. In 1921, 1923, 1960 en 1989 is er opnieuw grond aangekocht voor uitbreiding. De eenvoudige aula is gebouwd rond 1937. Op het oude gedeelte liggen:

  1. Het ovaal, dit bevat de oudste graven vanaf 1872. Hier liggen onder andere begraven: een dijkgraaf, notarissen, predikanten, een rijks-veearts, artsen, burgemeesters, een voorzitter van de veiling, een hoofd van een lagere school, een voorzitter van het waterschap, een gemeentesecretaris en een hoofd van de lagere tuinbouwschool.
  2. Om het ovaal liggen graven daterend tot medio 1953.
  3. De voormalige aula.

Het ovaal, de graven er om heen en de aula vallen onder de Monumentenverordening van de gemeente Barendrecht vanwege de sociaal-cultuurhistorische betekenis, de datering van de graven, de gaafheid en de bijzondere grafstenen. De entree van de begraafplaats was oorspronkelijk aan de 1e Barendrechtseweg en sinds circa 1960 aan de Scheldestraat. De algemene begraafplaats heeft een Rooms-Katholiek deel. Er is ook een strooiveld en een urnenmuur. Verder zijn er ook een aantal oorlogsgraven.

Openingstijden

De begraafplaats is elke dag open van zonsopkomst tot zonsondergang.

Adres en contact

3e Barendrechtseweg 460
2992 SN Barendrecht

De begraafplaats en de aula zijn goed bereikbaar met de auto, fiets en openbaar vervoer. Er is een ruime parkeerplaats.

Informatie over Begraafplaats Den Ouden Dijck

Begraafplaats Den Ouden Dijck in Barendrecht heeft het karakter van een landgoed. De kenmerken uit de omgeving, polder en kreken komen er terug. De kreek doorsnijdt en verdeelt de begraafplaats. Het landgoed voegt de verschillende delen door lanen weer samen. Het landgoedmodel krijgt verder vorm door de locatie van de aula en het dienstgebouw als hoofdhuis en bijgebouwen op een centrale plek. Een oprijlaan verbindt het hoofdgebouw met de openbare weg. Het water (vormgegeven als gracht) is een mooie scheidslijn.

Het uitgangspunt is dat de begraafplaats een sfeervolle plek moet zijn waar het fijn is om te verblijven. Dit streven we na met onder andere wandelpaden en bankjes.

De naam ‘Begraafplaats Den Ouden Dijck’ is te danken aan een middeleeuwse dijk die lag in het gebied van de Riederwaard. In het jaar 1421 wordt melding gemaakt van het eiland Den Ouden Dijck gelegen op de plaats waar nu zo ongeveer de begraafplaats ligt. Het was een stuk van de middeleeuwse dijk die nog boven het water uitstak tijdens de Sint-Elisabethsvloed.

Aula

In de aula vinden rouwbezoeken en uitvaarten plaats. Is de crematie of begrafenis ergens anders? Dan kunt u voorafgaand aan de crematie of begrafenis samenkomen in de aula. In de aula vindt u een aula, een condoleanceruimte, een opbaarkamer en een familiekamer.

  • In de aula is ruimte voor ongeveer 90 personen.
  • Er is een geluidsinstallatie aanwezig waarmee u muziek kunt laten afspelen. Daarnaast kunt u een presentatie laten zien.
  • Het is ook mogelijk om een geluidsopname van de bijeenkomst te maken.
  • In de aula staat ook een orgel.

Uitvaart online volgen

U kunt de dienst via een livestream uitzenden voor mensen die niet bij de uitvaart aanwezig kunnen zijn. Uw uitvaartondernemer kan u hier verder mee helpen.

Condoleanceruimte

Voor of na de bijeenkomst kunnen bezoekers de nabestaanden condoleren en samenzijn.

Opbaarkamer

U kunt in de opbaarkamer afscheid nemen van de overledene voordat de bijeenkomst begint. Deze kamer kan niet op slot.

Gebruik aula

Heeft u vragen of wilt u gebruik maken van de aula? Neem dan contact met ons op via e-mail begraafplaats@barendrecht.nl.

Of neem contact op met uw uitvaartondernemer. Uitvaartondernemers kunnen ook via de webagenda een afspraak inplannen.

Op het oude gedeelte van de algemene begraafplaats aan de Scheldestraat liggen de oorlogsgraven van:

  • Jacob Minne Nederveen
    Soldaat Jaap Nederveen werd op 13 maart 1914 geboren in Rotterdam. Hij was van de mobilisatie ingedeeld bij de 4e Batterij Luchtafweergeschut in Smitshoek. Op 10 mei 1940 sneuvelde hij met zijn kameraad soldaat Han Lansdorp in gevecht met Duitse parachutisten tussen Smitshoek en Rhoon. Op 24 mei 1940 werd hij in Barendrecht op de Algemene begraafplaats begraven. Zijn kameraad Han Lansdorp vond een laatste rustplaats in Haarlem, waar hij vandaan kwam. In Smitshoek is een gedenksteen die hun offer in ere houdt.
  • Marius Cornelis van de Merwe
    Soldaat Marius van der Merwe werd 23 november 1919 geboren in Barendrecht. Hij was ingedeeld bij de 2e Compagnie van het 3e Grensbataljon, dat op 10 mei 1940 in de Hoekse Waard tussen Puttershoek en Goidschalkxoord was gelegen aan weerszijden van de brug. Op 11 mei 1940 raakte hij, na het oversteken van de Oude Maas, ernstig gewond bij een gevecht met oprukkende Duitsers bij het veerhuis bij Rhoon. Hij overleed op 22 mei 1940 in het Zuiderziekenhuis in Rotterdam aan zijn verwondingen. Van der Merwe werd op 1 juni 1940 in Barendrecht begraven. Op het monument van het 3e Grensbataljon aan de Barendrechtse Brug staat zijn naam vermeld bij alle gevallenen van deze eenheid die in mei 1940 zijn omgekomen.
  • Jack Dawson Green
    Warrant Officer Jack Dawson (‘Johnny’) Green was piloot bij de Royal Australian Air Force en vloog met een Spitfire bij No.603 Squadron van de RAF. Hij werd geboren in Camberwell , Victoria op 27 december 1923. Op 17 maart 1945 deed hij een aanval op een Duits konvooi dat over de Barendrechtse brug via Blaaksedijk naar de Hoekse Waard reed. Hierbij werd zijn toestel door Duits 20 mm. afweergeschut getroffen en stortte hij dodelijk neer in een stuk bouwland aan de Boonsweg. De Duitsers lieten hem de volgende dag in Barendrecht begraven. Zijn naam staat vermeld op een steen bij het monument aan de Dorpsstraat. Vlakbij de plaats waar hij omkwam staat een monument met rustbank; het fietspad van de Heinenoordtunnel naar het monument draagt zijn naam.
    Aanvankelijk lagen er 7 gesneuvelde militairen begraven aan de Scheldestraat. Behalve de eerder genoemden waren dat ook 4 Amerikanen, die op 5 april 1945 gesneuveld waren bij het neerstorten van hun B24 Liberator bommenwerper aan de Voordijk in Barendrecht. Na de bevrijding werden zij naar Margraten gebracht. In de loop der tijden zijn 3 van hen in de Verenigde Staten herbegraven en rust alleen Darrell Waas nog op Margraten. Sinds 1982 bezocht de zus van Green, Joyce Morgan, regelmatig Barendrecht in de periode rond 4 mei. Sinds haar overlijden is deze taak overgenomen door haar 2 dochters. De Amerikaanse Sergeant Okla E. Edgell, een van de 4 overlevenden van de crash van de B24, is regelmatig met zijn echtgenote te gast in Barendrecht.
    Het graf van Johnny Green is geadopteerd door de Reformatorische Rehobôthschool en wordt door de leerlingen van de hoogste klassen onderhouden.

Elk jaar, op 4 mei, hangt bij de oorlogsgraven de Nederlandse vlag halfstok. De begraafplaats is op 4 mei tot 21.00 uur open.

  • De begraafplaatsen zijn tussen zonsopgang en zonsondergang geopend.
  • Honden zijn toegestaan. Doe uw hond wel aan de riem.
  • U mag niet met de auto of fiets de begraafplaats oprijden.
  • Plaats geen glazen potten of vazen op of bij het graf. Deze kunnen omwaaien en breken.
  • Laat geen voorwerpen achter bij het gedenkteken, zoals gereedschap en vazen. Zo houden we de begraafplaats met elkaar veilig en netjes. Laat u toch spullen achter, dan kunnen medewerkers van de begraafplaats deze spullen weghalen.