Trap niet in babbeltrucs

28 maart 2024, 08:00
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.

Onlangs kreeg de gemeente meldingen binnen van inwoners omdat iemand zich voordeed als medewerker van de gemeente en op die manier woningen probeerde binnen te komen. Het ging hier om een babbeltruc. Trap hier niet in. Heeft u geen afspraak en twijfelt u? Laat dan niemand binnen en bel eerst de gemeente via 14 0180 om te kijken of het klopt.

Babbeltrucs komen helaas voor in vele vormen. Het zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur of spreken mensen aan op straat. Vervolgens stelen zij geld en andere waardevolle spullen. In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld. Dieven doen zich soms ook voor als meteropnemer of reparateur. Of ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn of van de thuiszorg. Ook vragen ze soms om een glas water of een pen, terwijl een handlanger het huis binnenglipt.

Tips

Oplichter gaan geraffineerd te werk. Wees daarom alert op babbeltrucs. Wij geven u graag de volgende tips:

  • Geef nooit uw eigen pinpas en pincode aan iemand mee.
  • Scherm bij het invoeren van uw pincode met uw hand of portemonnee uw pincode af.
  • Pin nooit aan de deur, tenzij u zelf iets heeft besteld en dit afgesproken is (pin dan op een veilige manier, laat u niet afleiden en scherm uw pincode goed af).
  • Sluit de deur als u binnen geld gaat halen voor bijvoorbeeld een collecte.
  • Geef nooit telefonisch uw pincode door, ook niet aan iemand die zegt van de bank of van de politie te zijn. Zij zullen nooit bellen voor uw pinpas of pincode. Ook voor het blokkeren van uw bankrekening is geen pincode nodig.

    Wijkagent Jochim van Tilburg drukt inwoners op het hart voorzichtig te zijn. “Neem niet zomaar alles voor waar aan. Wees kritisch en probeer daar waar mogelijk een onverwacht bezoek of telefoontje te verifiëren. Vertrouwt u het niet? Bel dan direct 112.”