Trap niet in babbeltrucs

4 juli 2024, 09:36

Babbeltrucs komen helaas voor in vele vormen. Het zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur, spreken mensen aan op straat of bellen op met een overtuigend verhaal. Vervolgens stelen zij geld en andere waardevolle spullen. In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld. Dieven doen zich soms voor als meteropnemer of reparateur. Of ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn of van de thuiszorg. Ook vragen ze soms om een glas water of een pen, terwijl een handlanger het huis binnenglipt.

Oplichters gaan geraffineerd te werk. Wees daarom alert op babbeltrucs. Wij geven u graag de volgende tips:

-Geef nooit uw eigen pinpas en pincode aan iemand mee.
-Scherm bij het invoeren van uw pincode bij een automaat met uw hand of portemonnee uw pincode af.
-Pin nooit aan de deur, tenzij u zelf iets heeft besteld en dit afgesproken is (pin dan op een veilige manier, laat u niet afleiden en scherm uw pincode goed af).
-Sluit de deur als u binnen geld gaat halen voor bijvoorbeeld een collecte.
-Geef nooit telefonisch uw pincode door, ook niet aan iemand die zegt van de bank of van de politie te zijn. Zij zullen nooit bellen voor uw pinpas of pincode. Ook voor het blokkeren van uw bankrekening is geen pincode nodig.

Toch bestolen?

Bent u toch slachtoffer geworden van een babbeltruc? Meld het dan direct bij uw bank als uw pinpas is gestolen en laat deze blokkeren. Doe ook altijd aangifte bij de politie. Is de oplichter nog in de buurt? Bel dan direct 112.