Hout stoken? Doe het verantwoord of niet!

11 januari 2024, 09:05
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.

Het zijn weer winterse temperaturen. Hét moment waarop veel mensen de houtkachel, palletkachel of open haard aanzetten. Dit zorgt voor warmte en een gezellige sfeer. Maar wist u dat door het verkeerd stoken van hout onnodig veel rook vrijkomt? Dit geeft niet alleen geuroverlast, maar verslechtert ook de luchtkwaliteit. Zorg daarom altijd dat u op een verantwoorde manier hout stookt.

Onder andere het stoken van het juiste hout en het volgen van de juiste instructies bij het gebruik van een kachel zijn simpele tips die voor minder overlast en rook zorgen. Gebruik bijvoorbeeld alleen droog hout. Het beste is haardhout met het FSC- of PEFC-keurmerk. Heeft u het juiste hout en gaat u uw kachel aansteken? Volg dan de juiste instructies. Deze verschillen per toestel. Heeft u geen instructies meer? Gebruik dan de Zwitserse methode: Plaats het hout kruislings op elkaar, van dikke blokken hout onderin naar dunne losse houtjes en aanmaakmateriaal bovenop. Maak het vuur van bovenaf aan en niet van onderop, zoals veel mensen doen.

Stookwijzer

Het is verstandig om vooraf altijd de Stookwijzer te raadplegen via https://www.atlasleefomgeving.nl/stookwijzer. Hier kunt u zien of het verstandig is om hout te stoken. Laat bij windstil of mistig weer uw houtkachel of open haard uit. De rook blijft dan namelijk makkelijker hangen. Dat kan schadelijk zijn voor uw gezondheid en voor anderen in uw omgeving. Ook als u de rook niet meer ziet. Wilt u meer tips of informatie over verantwoord stoken? Kijk op https://www.barendrecht.nl/houtstook.