Stemmen met een beperking

Alle stembureaus zijn toegankelijk voor kiezers met een lichamelijke beperking.

Hulp voor kiezers met een lichamelijke beperking

Kunt u door een lichamelijke beperking zelf niet stemmen? Bijvoorbeeld als u slechtziend of blind bent of de ziekte van Parkinson heeft. Dan mag u hulp krijgen in het stemhokje. U kunt zelf iemand meenemen om te helpen of een stembureaulid om hulp vragen.

Kiezers met visuele beperking kunnen stemmal en soundbox uitproberen

De gemeente vindt het belangrijk dat iedereen zelfstandig kan stemmen, ook mensen met een visuele beperking. Daarom krijgt het gemeentehuis tijdens de verkiezingen een stembureau waar mensen met behulp van een stemmal en soundbox hun stembiljet voor verkiezingen van het Europees Parlement kunnen invullen. Ook zijn er geleidematten aangebracht.

Stemmen met een visuele beperking

In alle stembureaus is een leesloep met verlichting aanwezig. Het stembureau in het gemeentehuis heeft een speciale mal met audio-ondersteuning voor kiezers met een visuele beperking.

Stemmal en soundbox

De stemmal is speciaal voor het stembiljet ontwikkeld. U legt de stemmal met gaatjes over het ongevouwen stembiljet. De soundbox met koptelefoon vertelt u vervolgens welke partijen en kandidaten op de lijst staan. Daarbij krijgt u ook het nummer van de gewenste partij en kandidaat te horen.

Op de stemmal zelf zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. U vindt de juiste kandidaat door onder de partij de gaatjes te tellen. Met het potlood kunt u daarna het gewenste vakje rood kleuren.

Video: Hoe werkt stemmen met een stemmal?

In onderstaande video wordt uitgelegd hoe u bij verkiezingen kunt stemmen met een stemmal.

Toegankelijkheid stembureaus

Alle stembureaus in Barendrecht zijn voor kiezers in een rolstoel goed bereikbaar. Kijk op de pagina Stembureaus in Barendrecht voor een overzicht van alle stembureaus in Barendrecht.

Op de volgende vijf locaties wordt een extra breed stemhok ingezet:

  • Gemeentehuis, Binnenhof 1
  • Sporthal de Driesprong, Marijkesingel 20
  • Sporthal Aksent, Bachlaan 12
  • Carnisse Haven, Noordersingel
  • Sporthal Waterpoort, Middeldijkerplein 9

Meer informatie

Meer weten over wat er geregeld is voor kiezers met een beperking? Op de website van de Rijksoverheid leest u er alles over.