NK Tegelwippen 2024

Van 21 maart tot 31 oktober gaan we tegelwippen. U kunt de strijd aan gaan met de rest van Nederland door tegels in de voor-, achter- of geveltuin te vervangen door groen.

Waarom moedigen wij onze inwoners aan om mee te doen? In het kort creëert u een gezonde en mooie leefomgeving voor uzelf en de planten en dieren om u heen. Uw bouwt hiermee ook aan een groenere toekomst.

Wateroverlast

Ons land heeft een overvloed aan tegels en dat is zonde. Tegels zijn hard en laten geen water door. Dit kan een probleem zijn wanneer er extreem veel regent. Het water kan namelijk niet de grond in en stroomt dan het riool in. Bij extreme regenval kan het riool dit niet aan, wat leidt tot overstromingen van straten en kelders.

Extreme hitte

Daarnaast hebben we ook te maken met extreme hitte in Nederland. Tijdens een hittegolf dragen tegels bij aan het opwarmen van de omgeving. Ze nemen de warmte op en geven deze gedurende de avonduren langzaam weer af.

De planten en dieren (biodiversiteit)

Ook dieren en insecten zijn niet blij met een betegelde buurt. De leefomgeving van onder andere egels, vlinders en insecten wordt kleiner door het ontbreken van groen. Dat is problematisch omdat dieren belangrijk zijn voor onze natuur. Wist u bijvoorbeeld dat 70% van ons eten afhankelijk is van bestuiving door insecten?

Conclusie

Vervang daarom die tegels, gebruik de grond voor het aanleggen van planten. In de zomer is het niet meer zo warm, tijdens een heftige regenbui ervaart u minder wateroverlast. En tot slot: de planten en dieren zullen u erg dankbaar zijn.

U heeft de tegels gewipt, nu begint het werk aan de bodem. Uw planten hebben namelijk een rijke en luchtige voedingsbodem nodig om te groeien. Sterke planten worden minder snel ziek. Op deze pagina leest u hoe u een bodempje kunt leggen waar uw plantjes kunnen groeien.

Zand weghalen

Als u tegels in de tuin heeft, zit er meestal zand onder. Maar planten houden niet van zand. U moet ongeveer 30 centimeter zand weghalen en vervangen door goede aarde als u planten wilt laten groeien. Als u een boom wilt planten, moet u minstens een meter zand weghalen en ook vervangen door goede aarde.

Tuinaarde

Niet alle soorten tuinaarde zijn goed voor het milieu. Aarde die gemaakt is van veengrond is niet goed, omdat het winnen hiervan veel CO2-uitstoot veroorzaakt. Het is beter om biologische tuinaarde te gebruiken die gemaakt is van kokosvezels of duurzaam geoogst veen. Zo helpt u het milieu.

Spitten

Zorg dat de grond niet te hard is aangedrukt, anders kan water er niet goed doorheen en krijgen de wortels van uw planten niet genoeg zuurstof. U kunt de grond losser maken door te spitten. Maar let op: na een zware regenbui is de grond te nat om te spitten omdat de aarde dan te dicht op elkaar komt te zitten.

Bodemdieren

Een gezonde bodem trekt bodemdieren aan. Dit zijn dieren die ervoor zorgen dat organisch materiaal wordt afgebroken. De grond blijft zo vruchtbaar en dat vinden uw plantjes alleen maar lekker.

Huisje Boompje Beter

Weet u niet welke planten goed bij uw tuin passen? Op de website van Huisje Boompje Beter staan tips en informatie over de verschillende opties voor beplanting in de tuinen.

Draag uw steentje bij

Heeft u tegels gewipt en vervangen door groen? Geef ze op, dan worden ze bij de Tegelteller van gemeente Barendrecht opgeteld.

Hoe groot is een tegel?

Een tegel is 30×30 cm. Alle stenen die kleiner of groter zijn moeten dus worden omgerekend naar dit formaat. Er gaan 11 tegels in een vierkante meter.

Alle tegels die u vervangt voor groen kunt u registreren bij NK Tegelwippen.

Wilt u meer weten over de organisatie achter dit event? Ga naar de website van NK-Tegelwippen.