Vrijwilligerswerk is geven en nemen

8 augustus 2023, 09:24
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.

Barendrecht heeft veel inwoners die zich als vrijwilliger inzetten voor de samenleving. Tijdens de lintjesregen werd een deel daarvan eind april traditiegetrouw in het zonnetje gezet. Mark Verweij was één van de gelukkigen die een koninklijke onderscheiding ontving uit handen van toenmalig burgemeester Govert Veldhuijzen. Hij is onder meer betrokken bij de stichting Collectieve Beveiliging Bedrijventerreinen Barendrecht.

Dat Mark die bewuste 26 april strak in pak naar de Dorpskerk kwam, wil niet zeggen dat hij op de hoogte was van wat hem die dag te wachten stond. “Mij was verteld dat een bekende een lintje zou ontvangen, en mijn vrouw stond erop dat ik voor dat moment netjes voor de dag zou komen. Pas toen ik bij de kerk wat bekende auto’s geparkeerd zag staan, kreeg ik door dat het weleens voor mij zou kunnen zijn.” En dat bleek te kloppen.

Ondernemersbloed

“Ik kom uit een handelsgeslacht. Ondernemen zit in mijn bloed, maar ik vind het daarnaast belangrijk om mij als vrijwilliger in te zetten voor de samenleving. Dat doe ik onder meer voor de stichting Collectieve Beveiliging Bedrijventerreinen Barendrecht. Samen sta je sterker, en door de collectieve beveiliging hebben bedrijven op dit gebied meer slagkracht. Het is interessant om hier op bestuurlijk vlak mee bezig te zijn. En afwisselend, zeker ook in combinatie met het werk dat ik deed voor het GroentenFruit Huis, dat staat voor de belangen van bedrijven die actief zijn in de afzet van groenten en fruit. Nieuwe ontwikkelingen, contact met de douane over onder meer wetgeving en grenscontroles, voorlichting en ondersteuning bieden: dat dynamische spreekt mij enorm aan. Ik doe het voor de gemeenschap, maar ook voor mezelf. Ik hou er namelijk hele nuttige, waardevolle contacten aan over.”

Niet alles draait om geld

Naast zijn inzet voor ondernemers wordt Mark ook geroemd voor zijn werk als staflid van de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten. In die functie was hij onder meer verantwoordelijk voor het goed laten verlopen van veel jongerenvakanties. “Het mooie van jongeren is de onbevangenheid die zij hebben. Ondernemers zijn vaak bezig om van twee dubbeltjes een kwartje te maken. Maar het gaat in het leven niet alleen om geld. Lol hebben, het leven vieren, ook voldoende tijd hebben om te ontspannen: dat is minstens zo belangrijk. Tijdens die jongerenvakanties zag ik dat bij de jeugd volop. Dat is een goede reminder. Ik zou die jongere generatie ook willen aansporen om vrijwilligerswerk te gaan doen. Je krijgt er namelijk ontzettend veel voor terug. Daar weet ik alles van!”