Tijdelijk Noodfonds Energie is open voor aanvragen

26 januari 2024, 12:34
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.

Huishoudens die moeite hebben met het betalen van de energierekening kunnen tot en met 31 maart via www.noodfondsenergie.nl een hulpaanvraag doen via het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het Noodfonds betaalt voor huishoudens die in aanmerking komen voor steun een deel van de energierekening tijdens de 6 maanden na hun aanvraag. De uitbetaling gaat via de energieleverancier.

De energiebedrijven en de landelijke overheid hebben dit Noodfonds opgezet. Het is geen regeling van de gemeente Barendrecht. De Energietoeslag 2023 van de gemeente Barendrecht is dat wel. Hierover vindt u mee informatie op Energietoeslag 2023 – Gemeente Barendrecht. Het is mogelijk om een aanvraag bij het Tijdelijk Noodfonds Energie te doen als u ook al de Energietoeslag 2023 van de gemeente heeft ontvangen of aangevraagd.

Voor wie is het Noodfonds Energie?

De volgende huishoudens kunnen steun krijgen van het Noodfonds:

  • Het huishouden heeft een bruto-inkomen van maximaal 200 procent van het sociaal minimum. Dat gaat concreet om 3200 euro (alleenstaand) en 4480 euro (samenwonend). De bedragen zijn inclusief 8 procent vakantiegeld en exclusief toeslagen.
  • Huishoudens hebben zelf een energiecontract voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier.
  • De energierekening is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 8 tot 10 procent van het gezamenlijk bruto-inkomen: voor mensen die tot 130 procent verdienen van het sociaal minimum hoger dan 8 procent van het gezamenlijk bruto-inkomen, of voor mensen die 130 procent tot 200 procent van het sociaal minimum verdienen hoger dan 10 procent.
  • Het Noodfonds betaalt de rest van de maandelijkse energierekening boven deze 8 procent tot 10 procent van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden.

Situatiecheck

Kijk op www.noodfondsenergie.nl/situatiecheck of u in aanmerking komt voor een bijdrage uit het Noodfonds en voor het doen van een aanvraag.