Start nieuwbouw politiebureau in Barendrecht in 2030

3 april 2024, 15:13

De volgende stap in het project voor de nieuwbouw van een politiebureau aan de Dierensteinweg in Barendrecht is gezet. Na landelijke besluitvorming heeft de politie de gemeente Barendrecht geïnformeerd dat het project kan doorgaan. De start van het project voor het nieuwe politiebureau voor basisteam Oude Maas is wel uitgesteld naar 2030. Het college is over dit uitstel erg teleurgesteld.

De politie heeft onlangs een nieuw landelijk huisvestingsbeleid vastgesteld. Hierin staat dat de start van de nieuwbouw van het bureau in Barendrecht aan de Dierensteinweg staat gepland voor 2030. Omdat er al jaren gesproken wordt over de realisatie van het politiebureau in Barendrecht, is de gemeente onaangenaam verrast door deze vertraging. Voordat het zover is, wil de politie nu al wel de grond aan de Dierensteinweg aankopen.

Burgemeester Ronald Schneider: “Dit besluit komt voor ons onverwacht en we zijn hierdoor zeer teleurgesteld. Het is mooi dat nu duidelijk is dat het nieuwbouwproject voor het politiebureau doorgaat, maar we vinden deze vertraging wel veel te lang duren. Daarom blijven we ons, samen met de politie eenheid Rotterdam, inspannen om de nieuwbouw van het politiebureau eerder dan in 2030 te laten starten.”

Landelijk huisvestingsbeleid politie

Toen in 2022 het nieuwbouwplan van basisteam Oude Maas het besluitvormingstraject in ging, startte er bij de politie ook een project voor een nieuw landelijk huisvestingsbeleid. De politie wilde herzien of alle plannen voor politiebureaus in Nederland nog actueel, haalbaar of betaalbaar waren.

Het nieuwe huisvestingsbeleid is onlangs door de politie vastgesteld. Hierin is prioriteit gegeven aan projecten die zich al in de ontwerp- of realisatiefase bevinden. De huidige panden waarin het basisteam Oude Maas momenteel is gehuisvest in Hoogvliet en Ridderkerk voldoen ten opzichte van een aantal andere locaties in Nederland nog goed. Daarom behoort nieuwbouw voor dit basisteam niet tot de hoogste prioriteit in het landelijke traject van de politie en staat de realisatie pas gepland voor 2030.