Maak het fietsendieven lastig

25 januari 2024, 08:00
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.

In Nederland worden naar schatting jaarlijks zo’n 735.000 fietsen gestolen. Een enorm aantal. Ook in Barendrecht komt fietsendiefstal helaas voor. Wijkagent Frank Koopman drukt inwoners op het hart om hun fiets goed op slot te zetten. “De kunst is om het dieven zo moeilijk mogelijk te maken.”

Fietsen, zowel elektrisch als regulier, worden op allerlei plekken gestolen. Uit tuinen, schuurtjes, het schoolplein of bij het winkelcentrum bijvoorbeeld. Maar ook bij het NS-station. Voor dat gebied is Koopman onder meer verantwoordelijk. “Als er een melding van een fietsendiefstal binnenkomt, probeer ik als eerste de camerabeelden uit te lezen. Het is daarom belangrijk om bij de aangifte zoveel mogelijk kenmerken door te geven. Waar stond de fiets precies geparkeerd? Hoe kunnen we de rechtmatige eigenaar herkennen die hem er neerzette? Wat is het merk en de kleur van de fiets? Dat is handig om te weten. Helaas is het niet altijd makkelijk om een gestolen fiets terug te vinden. Toch is het belangrijk om aangifte te doen bij een gestolen fiets. Hoe accurater de cijfers, des te beter kunnen we gericht te werk gaan. Denk dan bijvoorbeeld aan het inzetten van lokfietsen. Dit zijn normale fietsen, uitgerust met een GPS-volgsysteem. De politie stalt deze fietsen op plaatsen waar veel fietsen worden gestolen. Zodra de lokfiets wordt verplaatst, krijgen wij een seintje en kunnen we dieven op heterdaad betrappen. Ook zetten we in op preventie, toezicht en bewustwording. Bijvoorbeeld door te flyeren of in overleg met de NS een waarschuwende tekst op de lichtborden bij het station te laten plaatsen.”

Tweede slot

Koopman hoopt dat fietsenbezitters aan de voorkant net iets meer moeite willen doen om de kans op fietsendiefstal te verkleinen. “Eén van de belangrijkste tips is het gebruiken van een tweede slot. Het kost een dief dan meer tijd en moeite om een fiets te stelen. Dat werkt ontmoedigend. Zorg er ook voor dat de sloten door het frame én voorwiel gaan en dat de fiets indien mogelijk vaststaat aan een boom, paal of rek. U kunt ook een track-and-trace systeem kopen. Sommige elektrische fietsen hebben dit zelfs standaard ingebouwd. Zo vindt u uw fiets makkelijker terug.”

Melden

Koopman roept inwoners op om contact op te nemen met de politie op het moment dat zij een situatie niet vertrouwen. “Liever een telefoontje te veel dan te weinig. Heeft u het gevoel dat er iets niet klopt? Bel dan 0900-8844. Een heterdaadje? Bel 112.” Wilt u meer informatie en tips over het voorkomen van fietsendiefstal? Kijk dan op barendrecht.nl/fietsdiefstal