Komt u ook naar de 50PLUSVeiligheidsbeurs?

4 september 2023, 09:22
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.

De gemeente organiseert samen met veiligheids- en zorgpartners op zaterdag 9 september van 11.00 uur tot 15.00 uur de 50PLUSVeiligheidsbeurs in het gemeentehuis aan het Binnenhof. De gratis beurs heeft een brede opzet en is interactief. Brandveiligheid vergroten, babbeltrucs herkennen, leren hoe een AED werkt, de gevaren van cybercrime ontdekken: het is slechts een kleine greep uit het aanbod. Burgemeester Ronald Schneider en wethouder Miranda de Hoop brengen zeker een bezoek aan de beurs en vertellen waarom het initiatief zo belangrijk is.

De Hoop: “Veiligheid draait voor een groot deel om bewustwording, voorbereiding en naar elkaar omkijken. Het zit hem vaak in kleine dingen. Gaat u op vakantie? Vraag de buren om thuis een oogje in het zeil te houden. Oplettendheid verkleint de kans op een inbraak. Een ander voorbeeld: sinds 1 juli 2022 is op iedere verdieping van een woning een rookmelder verplicht. Het is een kleine investering die in geval van brand uw leven kan redden. Daarom is het belangrijk die verantwoordelijkheid te nemen en zaakjes goed op orde te hebben. Natuurlijk zijn ongelukken nooit helemaal te voorkomen, maar wel te verkleinen. Zelf heb ik bijvoorbeeld altijd op een vaste plek bij de achterdeur een reservehuissleutel liggen. Zodat ik die in geval van een calamiteit niet eerst moet gaan zoeken. Want die kostbare tijd ontbreekt vaak.” Schneider vult aan: “De meeste ongelukken gebeuren in en om het huis. Ze zitten letterlijk in een klein hoekje. Natuurlijk is de kans dat het misgaat gelukkig niet zo groot. Maar dat betekent niet dat voorzorgsmaatregelen nemen onzin is. Integendeel: het is juist heel belangrijk. Heb de basis op orde. Ken nuttige apps, weet welk telefoonnummer in geval van nood gebeld moet worden. Zelf heb ik eens een inspectie in mijn huis gehad. Mijn eengezinswoning heeft hoge plafonds en is 13 meter hoog. Mij werd geadviseerd om op de bovenverdieping een plank en lang, dik touw neer te leggen. De plank kan ik dan in een noodsituatie klem in het raam zetten en na het bevestigen van het touw ontstaat zo een vluchtroute naar buiten. Het zette mij meteen aan het denken. Als ik nu in een hotel slaap, check ik altijd de vluchtroutes. Dat is een automatisme geworden.”

Gevarieerd programma

Tijdens de 50PLUSVeiligheidsbeurs is het uitwisselen van tips en ervaringen zeker mogelijk. Ook laat de politie door middel van een rollenspel zien hoe u kunt omgaan met babbeltrucs en fraude en hoe u dit kunt herkennen. Met een VR-bril kunt u bij de brandweer zien hoe brandveilig een woning is. Of bezoek de stand van Veilig Verkeer Nederland en test hoe fietsvaardig u bent op het fietsparcours. Op zoek naar een nieuwe hobby? Er zijn afgevaardigden van sport- en hobbyclubs aanwezig om u te enthousiasmeren. Tussen alle bijeenkomsten door is er een ook veiligheidsbingo, waarmee kleine prijzen te winnen zijn. Al met al een vol, gevarieerd programma. Zien wij u op 9 september?