Hulpmiddelen stemmen met een beperking op 24 mei te testen

8 mei 2024, 10:52

Op donderdag 6 juni zijn de Europese verkiezingen. Gaat u ook stemmen? Alle stembureaus in Barendrecht zijn toegankelijk voor kiezers met een visuele of motorische beperking. Kunt u door een lichamelijke beperking niet zelf stemmen? Bijvoorbeeld omdat u slechtziend of blind bent of de ziekte van Parkinson heeft? Dan mag u hulp krijgen in het stemhokje. U kunt zelf iemand meenemen om te helpen of een stembureaulid om hulp vragen.

In alle stembureaus is een leesloep met verlichting aanwezig. Het stembureau in het gemeentehuis heeft daarnaast een speciale mal met audio-ondersteuning voor kiezers met een visuele beperking. De stemmal is speciaal voor het stembiljet ontwikkeld. U legt de mal met gaatjes over het stembiljet. De soundbox met koptelefoon vertelt u vervolgens welke partijen en kandidaten op de lijst staan. Daarbij krijgt u ook het nummer van de gewenste partij en kandidaat te horen. Op de mal zelf zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. U vindt de juiste kandidaat door onder de partij de gaatjes te tellen. Met het potlood kunt u daarna het gewenste vakje rood kleuren. Ook wanneer u door een lichamelijke beperking moeite heeft om het vakje rood te kleuren, kunt u gebruik maken van de stemmal.

Testen

Wilt u deze hulpmiddelen voor de verkiezingen alvast uitproberen? Dat kan op vrijdag 24 mei tussen 10.00 uur en 16.00 uur in het gemeentehuis. Met deze mogelijkheid om vooraf te kunnen oefenen, wordt het voor u op de verkiezingsdag makkelijker uw stem zelfstandig uit te brengen.

Aanmelden

U kunt zich voor de oefensessie aanmelden bij Arjen van Breugel via a.v.breugel@barendrecht.nl. Hij ontvangt uw aanmelding met tijdsindicatie graag uiterlijk woensdag 22 mei.