Gebruik geen azijn in de tuin bij het bestrijden van onkruid en groene aanslag

28 maart 2024, 08:00

Misschien bent u ook al bezig met het lenteklaar maken van uw tuin. Om onkruid te verwijderen en groene aanslag te verwijderen gebruiken veel mensen schoonmaak- of keukenazijn. Wist u dat dit niet is toegestaan? Het is namelijk schadelijk voor het milieu en voor uw planten en bloemen, zelfs als u maar een klein beetje gebruikt. Ook zout en chloor zijn na onderzoek door het RIVM verboden voor de verwijdering van groene alg of mos. Gelukkig zijn er alternatieven.

Er zijn verschillende biologisch afbreekbare alternatieven te koop bij het tuincentrum of online, zoals Biomos. U verdunt het middel met water, spuit het op de aanslag met een plantenspuit, borstelt het in, laat het intrekken en vervolgens spoelt u het af. Het gebruik van biologisch afbreekbare producten is ook beter voor tuintegels. Azijn en chloor halen namelijk de beschermlaag van veel tegels af.

Tips

Voorkomen van onkruid en groene aanslag is natuurlijk altijd beter dan genezen. Daarom delen wij graag ook de onderstaande tips:

  • Voorkom de groei van groene aanslag door een goede afwatering in de tuin. Hierdoor blijft er geen water liggen.
  • Door uw terras en tegels regelmatig te vegen geeft u algen en mos minder kans om te groeien
  • Groene zeep is ook biologisch afbreekbaar en dus milieuvriendelijk. Vul een emmer met warm water en een scheutje groene zeep. Giet dit over uw tegels of spuit op de schutting en laat het een half uur intrekken. Daarna even schrobben en naspoelen met water.
  • Gecoate tegels hebben een gladdere bovenkant, waar algen zich veel minder makkelijk aan hechten.