Een leefbaar dorp dankzij de boa’s van Barendrecht

8 mei 2024, 11:02

Misschien heeft u ze weleens op de markt, in een winkelstraat of een op andere plek in Barendrecht gezien. Nick en Debbie, twee van de zes buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) die sinds kort actief zijn in Barendrecht. Samen gaan ze op meldingen af en leveren ze een grote bijdrage aan een leefbaar dorp met een schone en veilige buitenruimte. In 2023 verliep handhaving matig. Doordat we sinds 1 januari weer een eigen gemeentelijke organisatie zijn, hebben we de eerste stappen kunnen zetten om dit te verbeteren. De komende periode willen we nog meer boa’s aannemen zodat het team op volle sterkte kan gaan draaien. Zo zorgen we ervoor dat de resultaten van betere handhaving duidelijk zichtbaar worden voor onze inwoners. In dit interview vertellen Nick en Debbie hoe het is om als boa in Barendrecht te werken.

“Het was altijd al mijn kinderdroom om bij de politie te gaan”, vertelt Nick. “Toen heb ik er voor gekozen om boa te worden.” En van deze keuze heeft hij geen spijt. “Het werk als boa is ontzettend leuk. Je kunt op een hele laagdrempelige manier problemen voor mensen oplossen. Je maakt makkelijk contact met inwoners. Je merkt ook dat de inwoners van Barendrecht het heel erg waarderen wanneer wij er bijvoorbeeld voor zorgen dat er geen geluidsoverlast meer is. De voldoening die je hebt nadat je een probleem of conflict hebt opgelost voelt heel erg goed.”

“Iets betekenen voor de gemeenschap”

Ook Debbie is erg enthousiast over haar werk. “Voor mij was het misschien geen kinderdroom, maar ik zou nu niets anders meer willen. Na de middelbare school heb ik bij verschillende beroepen en opleidingen gekeken. Het vak van boa sprak mij meteen heel erg aan. Het is afwisselend, je bent lekker buiten en je kunt echt wat betekenen voor de gemeenschap. Bewoners zijn heel erg blij als ze ons aan zien komen lopen. Ze kunnen ons voor hele uiteenlopende zaken bellen, bijvoorbeeld bij overlast, verkeerd geparkeerde auto’s, gedumpt afval of verstoring van de openbare orde. Geen dag is hetzelfde. Mij hoef je echt niet de hele dag achter een computer op kantoor te zetten.”

Duidelijke communicatie en goede samenwerking

Dat je als boa sterk in je schoenen moet staan zal niemand verbazen. Maar misschien nog wel belangrijker is dat je communicatief sterk bent en goed kunt samenwerken. Als boa werk je namelijk nooit alleen, maar ga je in teams van twee op pad. “Je moet een echte teamplayer zijn”, vertelt Nick. “Uiteindelijk moet je op elkaar kunnen vertrouwen. Je kunt namelijk in best stressvolle situaties terecht komen. Het is dan belangrijk om te weten wat je aan elkaar hebt.”

“Duidelijk kunnen communiceren is ontzettend belangrijk”, vult Debbie aan. “Bij sommige situaties kunnen de emoties van mensen hoog oplopen. Het is dan belangrijk dat je stressbestendig bent, zelfverzekerd overkomt en de mensen die betrokken zijn duidelijke instructies kunt geven. Als boa kun je conflicten niet uit de weg gaan en moet je er staan wanneer dat nodig is. Gelukkig sta je nooit alleen en kun je altijd de hulp van andere diensten inschakelen wanneer dat nodig is. We staan bijvoorbeeld in direct contact met de wijkagenten. Ook wordt je tijdens je opleiding goed voorbereid op verschillende situaties.”

Een beroep dat serieus wordt genomen

In het verleden hing er soms een negatief imago rondom boa’s. Ze zouden het hulpje van de politie zijn. Maar dat is tegenwoordig wel anders. “De afgelopen jaren is het imago van boa’s een stuk beter geworden”, gaat Nick verder. “De samenwerking met collega’s binnen de gemeente en politie is heel erg goed. Inwoners weten ons ook steeds beter te vinden wanneer bepaalde situaties zich voordoen.”

Debbie vult aan: “Er zijn tegenwoordig ook meer doorgroeimogelijkheden. Zo kun je je specialiseren in verschillende werkvelden of kun je doorgroeien naar senior boa als je toe bent aan meer verantwoordelijkheid. Daarnaast is het salaris tegenwoordig een stuk beter dan een aantal jaar geleden. De waardering die je krijgt, het afwisselende werk en de fijne collega’s maken dit beroep ontzettend mooi!”

Vacatures

Het team van Debbie en Nick zoekt op dit moment nog versterking. Lijkt het je ook leuk om als boa voor Barendrecht te werken? Neem dan een kijkje op www.werkenvoorbarendrecht.nl voor de vacatures. Meer weten over onze boa’s? Ga dan naar www.barendrecht.nl/boa.