Doe ook mee aan De Week Zonder Afval

23 mei 2024, 15:16

Nederland is op weg naar een circulaire economie, waarin niets verloren gaat en alles wordt hergebruikt. We zien afval niet meer als afval, omdat het uit waardevolle grondstoffen bestaat die we weer kunnen hergebruiken. Om te helpen de eerste stappen te maken naar een leven zonder afval organiseert Zero Waste van 25 t/m 31 mei De Week Zonder Afval.

Durft u het aan om een eerste stap te zetten naar een leven zonder afval? Doe dan mee en ga de uitdaging aan om een week lang zo min mogelijk afval weg te gooien.

Tips om uw eigen afvalberg te verkleinen

  • Weigeren (refuse): koop niets wat u niet nodig hebt. Begin met afval te weigeren, door te kiezen voor herbruikbare verpakkingen.
  • Verminderen (reduce): huur of lease spullen, of deel ze met anderen. Koop bijvoorbeeld vaker tweedehands. Door minder te kopen haalt u minder in huis en hoeft u minder weg te gooien.
  • Hergebruiken (re-use): geef spullen weg, of ruil of verkoop ze. Geef uw afgedankte kleding een tweede leven door ze naar een kringloopwinkel te brengen.
  • Repareren (repair): repareer apparaten, in plaats van ze af te danken en nieuwe aan te schaffen. Ga eens naar het Repair Café met een kapot apparaat om het te (laten) repareren. Kijk op www.bar-afvalbeheer.nl/laat-uw-spullen-repareren voor meer informatie.
  • Opnieuw gebruiken van materialen (recycle): is een product uiteindelijk op, gooi het dan gescheiden weg, zodat het goed verwerkt kan worden en als grondstof voor nieuwe producten kan dienen.

Kijk op www.zerowastenederland.nl/weekzonderafval/ voor meer informatie