Camera’s station brengen fietsendiefstal in beeld

7 maart 2024, 13:11

Het nieuwe camerasysteem bij het NS Station heeft de afgelopen maanden een bijdrage geleverd bij de aanpak van fietsdiefstal. Volgens de politie zorgen deze nieuwe camera’s voor duidelijk en helder beeld, waarop diefstallen binnen camerabereik goed te zien zijn. Dit heeft ertoe geleid dat er verschillende aanhoudingen hebben plaatsgevonden en zelfs een dief op heterdaad is gepakt.

In 2023 heeft de gemeente op verschillende plaatsen in Barendrecht camera’s gehangen om overlast, (fiets)diefstal of andere criminaliteit makkelijker te monitoren en aan te pakken. Zo zijn ook de tien oude camera’s bij het NS Station na 15 jaar vervangen voor nieuwe camera’s en een nieuw, beter systeem. “Een veilig dorp en het bevorderen van het veiligheidsgevoel van onze inwoners vinden we als gemeente van groot belang. Dat de nieuwe camera’s bij het station er aan bijdragen dat de politie met behulp van de camerabeelden een stap dichterbij het opsporen van de dader komt, is een geweldig resultaat. Doe dan ook zeker aangifte als je fiets is gestolen.”, aldus burgemeester Ronald Schneider.
Op dit moment evalueert de gemeente samen met de politie over de huidige positie van de camera’s. Er wordt onder andere gekeken of de positie aangepast moet worden om een beter zicht te krijgen op de stallingen.

Gestolen fiets? Doe altijd aangifte!

De camera’s worden niet 24/7 gemonitord, maar nemen wel altijd op. De camerabeelden mogen alleen bekeken en gebruikt worden, als er aangifte of melding gedaan wordt van fietsdiefstal bij de politie. Daarom roept de gemeente en de politie inwoners op om altijd aangifte te doen van een gestolen fiets. Wijkagent Frank Koopman zegt: “Het is niet altijd makkelijk om een gestolen fiets terug te vinden, toch is aangifte of een melding altijd belangrijk. We kunnen dan starten met het terugkijken van de camerabeelden. Daarnaast kunnen we met meerdere aangiften, gerichter op een locatie te werk gaan om de dief op te pakken.”

FF vlot, 2e slot

Om te voorkomen dat een fiets wordt gestolen, moeten fietsbezitters het dieven zo moeilijk mogelijk maken. Zorg bijvoorbeeld altijd voor een extra slot. Doe deze dan door het voorwiel en frame én maak de fiets uiteindelijk vast aan een boom, paal of rek. Dit maakt het dieven extra lastig, waardoor de kans kleiner wordt dat ze de fiets stelen. Of zet je fiets in de bewaakte fietsenstalling op het station. Meer tips om fietsdiefstal te voorkomen is te lezen op www.barendrecht.nl/fietsdiefstal.