Zorgen voor een ander (mantelzorg)

U bent mantelzorger als u langdurig en vrijwillig zorgt voor iemand uit uw omgeving. Bijvoorbeeld voor een ouder, kind, broer, zus, buurvrouw of –man. Deze personen zijn dan ziek, hulpbehoevend of gehandicapt. De gemeente Barendrecht biedt hulp aan mantelzorgers.

Voor vragen over mantelzorg kunt u terecht bij het Mantelzorg Adviespunt van Kijk op Welzijn. Zij zijn ook telefonisch bereikbaar via 0180-691801.

We kunnen mantelzorger niet missen in onze samenleving. Met hulp van mantelzorgers kan iedereen zo lang mogelijk meedoen in de maatschappij. Daar geven wij u als gemeente Barendrecht graag een Pluim voor! Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar ontvangen de Pluim als geldbedrag ter waarde van € 100,00. Kinderen tot en met 11 jaar krijgen een bon.

Pluim voor mantelzorger aanvragen

U kunt een Pluim aanvragen wanneer de volgende criteria op u van toepassing zijn:

  • U voor één of meer mensen zorgt die in de gemeente Barendrecht wonen;
  • Degene voor wie u zorgt is chronisch ziek, lichamelijk of verstandelijk beperkt, psychisch ziek of verslaafd;
  • U daar niet voor betaald krijgt;
  • U dit meer dan 8 uur per week en voor minimaal drie maanden doet;
  • U een persoonlijke band heeft met degene voor wie u zorgt heeft;
  • Degene voor wie u zorgt zonder uw mantelzorg meer professionele zorg nodig zou hebben.

Pluim voor mantelzorgers aanvragen

Vraag een pluim aan voor mantelzorgers.

Vraag een pluim aan voor jonge mantelzorgers.

Bent u mantelzorger en zorgt u voor een familielid of naaste? Dan kunt u ondersteuning krijgen bij de mantelzorg om u (tijdelijk) te ontlasten. Dit heet respijtzorg. Mantelzorgers kunnen voor een korte periode de zorg voor hun zorgvrager overlaten aan anderen. Dat kan thuis, maar ook buitenshuis.

Misschien kunnen mensen uit uw omgeving de mantelzorg tijdelijk van u kunnen overnemen. Bijvoorbeeld uw broer, zus, zoon of dochter als u die heeft.

Wanneer kunt u de mantelzorg overdragen?

Tijdelijke overname van zorg en ondersteuning is mogelijk voor maximaal vier weken (= 28 dagen) in een kalenderjaar. De klantmanager van de Wmo kijkt samen met u naar:

  • Of er misschien mogelijkheden binnen de familie of uw sociaal netwerk om de ondersteuning (gedeeltelijk) over te nemen.
  • Of de persoon waarvoor u zorgt maakt al gebruik maakt van een indicatie op grond van de Wet langdurige zorg of de Zorgverzekeringswet, of dat hij daarvan gebruik van kan maken.
  • Of de ontlasting van u nodig is.

De hulp kan bestaan uit:

  • Hulp bij het huishouden
  • Dagbesteding
  • Kortdurend verblijf

Wilt u als mantelzorg tijdelijk ontlast worden? U kunt dit melden door het aanvraagformulier tijdelijke respijtzorg in te vullen.

Eigen bijdrage

Er geld een eigen bijdrage van maximaal €19,- per maand. Over de tijdelijke respijtzorg voor hulp bij het huishouden hoeft u geen eigen bijdrage te betalen.

Vragen

Heeft u vragen over mantelzorg? Neem gerust contact op met de mantelzorgconsulenten van KijkopWelzijn via telefoonnummer 0180 69 18 01 of via e-mailadres mantelzorg@kijkopwelzijn.nl.