Professor dokter Martin van den Bent Koninklijk onderscheiden

28 juni 2024, 17:40

Professor dokter Martin van den Bent is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In naam van de Koning werd deze onderscheiding uitgereikt door Ronald Schneider, de burgemeester van Barendrecht. De uitreiking vond plaats tijdens het ‘Farewell symposium’ ter ere van het emeritaat van de heer van den Bent in de Rotterdamse Kunsthal.

Het wetenschappelijke oeuvre van Martin van den Bent is zeer omvangrijk en van hoge kwaliteit. Gezien zijn uitzonderlijke prestaties op neuro-oncologisch gebied: zowel landelijk, Europees als wereldwijd heeft De Koning daarom besloten hem te benoemen tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Het komt niet vaak voor dat de burgemeester van Barendrecht een officiële rol vervult in een andere gemeente. Dit gebeurt dan ook alleen tijdens uitzonderlijke gelegenheden waarbij, een Barendrechtse inwoner, geëerd wordt voor zijn of haar bijzondere verdiensten voor de samenleving.

Absolute wereldtop

Als een van de voornaamste onderzoekers van het Erasmus MC behoort de heer Van den Bent binnen zijn vakgebied tot de absolute wereldtop. Hij is initiatiefnemer van vele klinische studies bij patiënten met hersentumoren. Samen met internationale partners zette hij over de hele wereld studies op en voerder hij deze uit. Het opzetten, coördineren en uitvoeren van dergelijke grote internationale studies is uitermate complex. Veel van deze studies zijn in prestigieuze geneeskundige wetenschappelijke bladen gepubliceerd. Martin van den Bent heeft meer dan 490 vaak veel geciteerde wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan.

Deze studies hebben de uitkomsten voor patiënten met hersentumoren over de gehele wereld verbeterd. Zijn wetenschappelijk werk heeft impact gehad over de gehele wereld en op vele duizenden patiënten wiens leven langer en/of beter van kwaliteit is geworden. De heer Van den Bent is nauw betrokken bij zijn patiënten en zeer benaderbaar. Door zijn enorme klinische ervaring, kennis en opstelling is hij een voorbeeld voor veel specialisten in opleiding.

Publieksdag hersentumoren

Martin van den Bent was initiatiefnemer van de publieksdag hersentumoren die hij in samenwerking met de Stichting Hersentumor in 2011 heeft opgezet en die sindsdien jaarlijks plaatsvindt. Daarnaast vervult, en vervulde hij, diverse bestuursfuncties in internationale organisaties op het gebied van neuro-oncologie met als specialisme hersentumoren.

Voor zijn vele verdiensten heeft de heer Van den Bent de afgelopen jaren verschillende nationale en internationale prijzen in ontvangst mogen nemen.

Meer informatie over Koninklijke onderscheidingen.