Plaatsing hekken Middenbaan en handhaving zorgt al voor minder fietsoverlast

4 juli 2024, 09:33

Het is verboden om te fietsen op de Middenbaan, maar daar houdt helaas niet iedereen zich aan. Om fietsoverlast tegen te gaan zijn daarom 3 weken geleden hekken geplaatst door de gemeente. Het initiatief hiervoor lag mede bij Dennis Schouwenburg. Zijn kledingwinkel Blue Basement is al 18 jaar gevestigd aan de Middenbaan. Door de jaren heen zag hij de fietsoverlast toenemen. “Het is mooi om te zien dat de plaatsing van de hekken meteen effect heeft. Er wordt flink gehandhaafd en de boetes kunnen oplopen tot 120 euro. Dat schrikt af.”

Dennis zag de afgelopen jaren steeds meer fietsers in het winkelgebied. “Zeker op doordeweekse dagen liep het soms de spuigaten uit. De opkomst van fatbikes hielp ook niet mee. Het is gewoon gevaarlijk om met een rotgang op zo’n ding de Middenbaan over te scheuren. Het leidde tot steeds meer ergernis. Niet alleen bij mij, maar ook bij mede-ondernemers en winkelend publiek. Daarom besloot ik een half jaar geleden contact op te nemen met de gemeente over dit probleem. Die waren ook niet blij met dit ongewenste gedrag van fietsers. Het is fijn dat er nu maatregelen zijn getroffen.”

Afschrikwekkend effect

De hekken, in combinatie met strenge handhaving, lijken goed te werken. “Voor een grote groep fietsers hebben de hekken meteen een afschrikwekkend effect. Ze zien door de plaatsing heel duidelijk dat het niet de bedoeling is om over de Middenbaan te fietsen en stappen daarom af. Ik zie nu veel vaker winkelend publiek met de fiets aan de hand voorbij lopen dan voorheen. Dan is er ook nog een kleinere groep die zich niks van de maatregelen aantrekt en tussen de hekken doorfietst. Voor dat deel is strenge handhaving belangrijk. Want het is natuurlijk zonde om een groot bedrag kwijt te zijn aan een boete. Krijg je een prent, dan denk je een volgende keer hopelijk wel 2 keer na voordat je weer een overtreding begaat.” De kans op een boete is reëel, want Dennis ziet regelmatig handhavers rondlopen. “Die boetes worden nu echt uitgedeeld. De tijd van alleen maar waarschuwen is voorbij.”

Veiliger en aantrekkelijker

Wethouder Lennart van der Linden herkent de positieve ervaringen van Dennis. “Minder overlast was natuurlijk ons doel toen we maatregelen troffen. We willen de Middenbaan veiliger en aantrekkelijker maken. Dit is een stap in de goede richting. Het eindplaatje is gedragsverandering: we willen een situatie waarin het normaal is om geen fietsers meer in het winkelgebied te zien. Hekken en langdurige, intensieve handhaving zijn een grote stap om daar te komen.”