‘Na mijn pensioen was ik nog veel te jong om achter de geraniums te zitten’

31 augustus 2023, 08:00
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.

Barendrecht heeft veel inwoners die zich als vrijwilliger inzetten voor de samenleving. Tijdens de lintjesregen werd een deel daarvan eind april traditiegetrouw in het zonnetje gezet. Freek Plugge was één van de gelukkigen die een koninklijke onderscheiding ontving uit handen van toenmalig burgemeester Govert Veldhuijzen. Hij doet al ruim 45 jaar vrijwilligerswerk. Altijd met veel plezier en inzet.

“Vrijwilligerswerk verveelt nooit. Een hoogtepunt was voor mij wel de bouw van Carnisse Haven. Toen na jaren van gesprekken en voorbereidingen de definitieve besluitvorming er doorheen kwam, viel dat precies samen met het moment dat ik stopte met werken. Ik was toen 58 jaar. Zo ging dat in die tijd nog. Veel te jong om achter de geraniums te zitten. Toen ik gevraagd werd als voorzitter van de bouwcommissie, hoefde ik daar dan ook niet lang over na te denken. Ik had dan wel geen verstand van bouwen, maar wel van organiseren,” lacht Freek. Hij bracht mensen bij elkaar en benutte ieders kennis en kwaliteiten, voerde veel overleggen met allerlei afdelingen en instanties en zette acties op poten om extra geld in te zamelen voor het ambitieuze project. Met succes, want Carnisse Haven opende in 2005.

Cultuur

In hetzelfde jaar richtte Freek de commissie Cultuur Carnisse Haven op. “Het idee was om activiteiten te organiseren voor de hele wijk, van jong tot oud. Zo zijn er meerdere keren per jaar de meest uiteenlopende concerten. De animo is wisselend, maar het is heel laagdrempelig. Spreekt iets aan? Kom dan gerust langs!” De periode rondom de bouw van Carnisse Haven en de oprichting van de cultuurcommissie was waarschijnlijk wel de drukste periode als vrijwilliger voor Freek. “Daar was ik lange tijd wel 40 uur of meer mee bezig. Maar het resultaat is er, en ook nog eens heel tastbaar. Ik ben nog altijd een beetje trots als ik zie wat we met elkaar destijds voor elkaar hebben gekregen bij de bouw.”

Vat vol ideeën

De vrouw van Freek kent hem niet anders dan ‘altijd druk bezig’. “Freek is een vat vol ideeën. In 2025 bestaat Carnisse Haven 20 jaar. De radartjes zijn nu al bij hem aan het draaien, om te denken over hoe die mijlpaal gevierd kan worden. Toen we nog in Scheveningen woonden, en later in Oud-Beijerland, was die drive er ook al. Het vrijwilligerswerk is altijd een mooie manier om na een verhuizing naar een andere gemeente meteen nieuwe mensen te leren kennen.” Freek: “We hebben een mooi leven. Naast het vrijwilligerswerk gaan we graag met de caravan op pad. Lekker allerlei mooie plekken in Nederland ontdekken. En natuurlijk genieten van onze kinderen en kleinkinderen. We hebben niets te klagen!”