De Dierenbescherming regelt de opvang en het vervoer van zwerfdieren in Barendrecht. Ook is de zorg geregeld voor konijnen en knaagdieren, zieke en gewonde schildpadden, reptielen, tamme vogels en overige gehouden dieren. Zwerfdieren die worden gevonden in Barendrecht komen terecht in Dierenopvangcentrum Spijkenisse(externe link). De Dierenbescherming is ook verantwoordelijk voor het weghalen van overleden gezelschapsdieren van de openbare weg.

Een goed verloop van de opvang van deze zwerfdieren is een wettelijke taak van de gemeente, die hiervoor samenwerkt met de Dierenbescherming.

Melding maken bij zwerfdieren, een dier in nood en andere gevonden dieren

Voor het melden van zwervende katten, honden en andere dieren kunt u contact opnemen met de Dierenambulance Zuid-Holland Zuid(externe link) via 0900 – 112 0000. Dit telefoonnummer is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Een medewerker van de dierenambulance bepaalt door middel van een telefonische intake of het dier opgehaald wordt. Opgehaalde dieren worden naar Dierenopvangcentrum Spijkenisse of een dierenarts gebracht. Dierenopvangcentrum Spijkenisse geeft het dier vervolgens voor 14 dagen de noodzakelijke (medische) zorg. Als niemand zich binnen 2 weken voor het dier meldt, wordt de Dierenbescherming de eigenaar. Zij gaan dan op zoek naar een nieuw baasje.

Gewonde of overleden huisdieren

Ook bij spoedgevallen kunnen inwoners met de Dierenambulance Zuid-Holland Zuid bellen. Bijvoorbeeld voor gewonde huisdieren in nood in de openbare ruimte. Maar eveneens wanneer overleden gezelschapsdieren op straat worden aangetroffen.

Doorgeven van mogelijke verwaarlozing of mishandeling

Bent u getuige van dierenmishandeling? Denkt u dat dieren verwaarloosd worden? Bel dan het landelijke meldpunt 144. Zorg dat u bij het doen van een melding de volgende informatie bij de hand heeft:

  • Om welk(e) dier/dieren het gaat
  • De exacte locatie
  • Wat er aan de hand is
  • Zo mogelijk foto's en/of videomateriaal