Het klimaat verandert. Hevige regenbuien, langere periodes van droogte en hitte. Het zal u niet ontgaan zijn. We ondervinden steeds vaker overlast van het veranderende klimaat. Denk aan slecht kunnen slapen vanwege de warmte, wateroverlast op straat of in huis of bodemverzakking door droogte. Door met de inrichting van tuinen en de openbare ruimte rekening te houden met de klimaatverandering kunnen we schade en hinder zoveel mogelijk voorkomen. Een leefomgeving met veel schaduw en groen voorkomt bijvoorbeeld dat het zomers ongezond warm wordt. We willen graag van u weten wat u merkt van de klimaatverandering en waar u in uw wijk eventueel hinder ondervindt. Dat kunt u doen door naar een bijeenkomst over klimaatverandering te komen en/of de enquête in te vullen.

Bijeenkomsten

Tijdens de bijeenkomsten brengen we op basis van uw ervaringen kwetsbare locaties in beeld en bespreken we welke maatregelen we met elkaar kunnen treffen. Bekende weerman en inwoner van onze gemeente Ed Aldus houdt een boeiend verhaal over zon en regen, storm en hittegolven en beantwoordt al uw vragen over het weer van de toekomst.

De bijeenkomsten vinden van 19.15 tot 21.30 uur plaats op:

 • maandag 27 januari voor bewoners van Carnisselande (Vrijenburg, Vrijheidsakker, Smitshoek, Riederhoek, Waterkant, Meerwede en Gaatkensoog) in Waterpoort
 • woensdag 29 januari voor bewoners van Barendrecht-Oost (Noord, Binnenland, Centrum, Oranjewijk, Buitenoord en Ter Leede) in het gemeentehuis
 • maandag 10 februari voor bewoners van Barendrecht-West (Nieuweland, Molenvliet, Lagewei, Vrouwenpolder, Bijdorp, Dorpzicht, Centrum West en Paddewei) in het gemeentehuis

Kaart met indeling wijken Barendrecht
Indeling wijken in Barendrecht

Programma

 • 19:15 uur: Inloop met koffie
 • 19:30 uur: Welkom, toelichting programma en introductie klimaatadaptatie door gemeente
 • 19:40 uur: In gesprek met Ed Aldus
  Bekende weerman en inwoner van onze gemeente Ed Aldus houdt een boeiend verhaal over zon en regen, storm en hittegolven en beantwoordt al uw vragen over het weer van de toekomst
 • 20:20 uur: Pauze
 • 20:30 uur: Dialoog 1, Water
  Korte, hevige buien zullen naar verwachting steeds vaker voorkomen. Dit heeft een grote impact op stedelijk gebied. Wateroverlast is bij deze extreme buien niet te voorkomen. Het is daarom niet de vraag of, maar waar wateroverlast zal zijn en wat daarvan de risico’s zijn. Hierover gaan we in gesprek op basis van een wijkkaart die laat zien waar waarschijnlijk wateroverlast ontstaat na een extreme bui. We bespreken ook welke maatregelen we met elkaar kunnen treffen.  
 • 21:00 uur: Dialoog 2, Hitte
  We kunnen steeds meer warme dagen verwachten. Veel verhard oppervlak verhoogt de gevoelstemperatuur die onaangenaam en zelfs schadelijk kan zijn voor mens en dier. Schaduw en groen verlaagt juist de gevoelstemperatuur. De wijkkaart maakt inzichtelijk waar in de wijk het warmer en waar aanzienlijk koeler is. We bespreken met u wat u merkt van de toenemende hitte, welke risico’s dat met zich mee brengt en wat we hieraan samen kunnen doen.
 • 21:20 uur: Terugkoppeling
  De dialogen voeren we in kleine groepjes. We koppelen vervolgens aan elkaar terug wat er is besproken, wat er specifiek voor delen van de wijk geldt en wat nog verder onderzocht moet worden.
 • 21:30 uur: Einde

Aanmelden

Aanmelden bijeenkomst klimaatverandering

Geef aan voor welke datum u zich aanmeldt en in welke wijk u woont.

Online enquête

Vul de enquête in

Het invullen van de enquête neemt slechts een paar minuten van uw tijd in beslag. De opbrengsten van de enquête nemen we mee in de wijkbijeenkomsten. Onder de deelnemers die de enquête volledig hebben ingevuld, verloten wij 3 cadeaubonnen. Wilt u meedoen? Vul dan aan het einde van de enquête uw naam en mailadres in.