• Woont u in het buitenland en u wilt (opnieuw) naar Nederland (Barendrecht) verhuizen?
    Óf
  • Wilt u het komende half jaar minimaal 4 maanden in Nederland (Barendrecht) wonen?

Dan maakt u een afspraak om u in te schrijven.

Hoe het werkt

Eerste inschrijving

Maak binnen 5 dagen na uw verhuizing telefonisch een afspraak voor uw inschrijving. Bel hiervoor op werkdagen tussen 09.00 en 12.00 uur: 14 0180 (dit kan niet online).

Hervestiging

Heeft u eerder in Nederland gewoond en wilt u opnieuw in Nederland wonen? Dan doet u aangifte van hervestiging. Dit is nodig als u ná 1 oktober 1994 uit Nederland bent geëmigreerd. In dit geval wordt uw aangifte aan de balie behandeld en kunt u online een afspraak maken.

Maak een afspraak voor hervestiging

Meenemen

  • Hebt u een partner en/of kinderen die zich ook inschrijven in Barendrecht? Dan komen zij ook mee naar de balie als u een afspraak hebt gemaakt. Geef aan met hoeveel personen u naar deze afspraak komt.
  • Een geldig identiteitsbewijs (paspoort of identiteitskaart) van iedere persoon die wordt ingeschreven.
  • Bewijs van uitschrijving, als u komt van Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Saba, Sint Eustatius.
  • Huurcontract of koopcontract van uw woning.
  • Als u bij iemand gaat inwonen of u gaat samenwonen, hebt u schriftelijke toestemming van de hoofdbewoner van dat adres nodig:
  • Originele documenten uit het buitenland van uzelf en van uw kinderen. Zoals een geboorteakte, huwelijksakte of echtscheidingsakte. Bij hervestiging hoeft u deze documenten niet mee te brengen als ze eerder zijn geregistreerd in Nederland.

Let op: Alleen Engelse, Duitse en Franse akten worden geaccepteerd zónder vertaling door een beëdigd vertaler. Buitenlandse documenten moeten voldoen aan de regels voor het legaliseren van buitenlandse documenten. Die regels zijn afhankelijk van het land dat ze afgaf.

Bent u geen EU-burger? Dan moet u zich eerst melden bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) voor een verblijfsvergunning. Meer informatie over een verblijfsvergunning, vindt u op de website van de IND.

Hoe lang duurt het?

Het kan 4 weken duren voordat uw inschrijving is geregistreerd in de Basisregistratie Personen (BRP).

Vraagt u ook een verblijfsvergunning aan? Dan wordt uw inschrijving definitief als de gemeente bericht krijgt van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) dat u in Nederland mag wonen.

Heeft u op deze pagina gevonden wat u zocht?