De nieuwe ontmoetingsruimte voor Oekraïners in 't Trefpunt is vandaag officieel geopend door Burgemeester Veldhuijzen. In ’t Trefpunt kunnen Oekraïners samenkomen, maatschappelijke vragen stellen en deelnemen aan activiteiten die bijdragen aan de integratie in Barendrecht. Daarnaast kunnen inwoners van Barendrecht terecht bij het informatiepunt in ‘t Trefpunt.  Inwoners kunnen vragen stellen over de Oekraïners en hun opvang.

De afgelopen maanden heeft de Bethelkerk haar deuren geopend als ontmoetingsplek voor Oekraïners. Hier zijn wekelijks (inloop)bijeenkomsten georganiseerd, waar veel Oekraïners én inwoners gebruik van hebben gemaakt. Omdat er behoefte is aan een vaste plek en ruimere openingstijden, heeft de gemeente gezocht naar een alternatief. In het ‘t Trefpunt is nu een vaste locatie ingericht. Burgemeester Veldhuijzen benadrukt de noodzaak van deze voorziening voor zowel Oekraïners als inwoners: “Het is een plek om elkaar te ontmoeten, je thuis te voelen en ervaringen en tips uit te wisselen. Oekraïners kunnen hierdoor Barendrecht goed leren kennen en leren van elkaar én onze inwoners.”

Inrichting van ‘t Trefpunt

De ruimte in ‘t Trefpunt is ingericht met behulp van vrijwilligers en de Oekraïense vluchtelingen zelf. Samen met de gemeente zijn zij creatief en voortvarend aan de slag gegaan met het opknappen van de ruimte, het inzamelen van meubilair en andere benodigdheden zoals boeken, servies en speelgoed.

Openingstijden

In eerste instantie is de ontmoetingsruimte aan de Dr. Kuyperstraat 4 open op maandag, dinsdag en donderdag van 9.00 tot 17.00 uur. Dankzij de ruime openingstijden kunnen mensen niet alleen terecht voor maatschappelijke vragen maar ook voor hun plezier. Er wordt nog bekeken of de ruimte ook in de avonduren geopend kan worden. Steeds meer Oekraïners hebben werk gevonden, waardoor het wenselijk is om de ruimte ook in de avonduren beschikbaar te stellen.