Door een lichamelijke of psychische beperking kan het lastig zijn om naast je studie een bijbaantje te hebben. Daarom kunnen we je een steuntje in de rug bieden met een maandelijks bedrag, de studietoeslag.

Wat zijn de voorwaarden?

  • Je bent 18 jaar of ouder.
  • Je kunt door een lichamelijke of psychisch probleem niet werken naast de studie.
  • Je kunt (in de toekomst) wel meedoen in het arbeidsproces.
  • Je woont in Barendrecht en bent daar ook ingeschreven.
  • Je volgt een opleiding en je hebt recht op studiefinanciering via de Wet studiefinanciering (WSF) of een basistoelage via de Wet Tegemoetkoming Onderwijsbijdrage en Schoolkosten (WTOS).
  • Je hebt geen inkomsten uit werk of andere inkomsten
  • Je hebt niet te veel vermogen (bijvoorbeeld op je bankrekening, spaarrekening, aandelen, obligaties of een auto).

Om te beoordelen of je wel of niet kunt werken naast je studie vragen gaan we kijken naar je persoonlijke situatie, bijvoorbeeld waarom je niet kunt werken. Heb je daar al bewijzen van dan willen we die graag hebben. Sta je in het doelgroepregister? Dan is je beperking al voldoende onderzocht.

Hoe vraag ik studietoeslag aan?

Vraag je de toeslag voor het eerst aan?

Vraag het (uitgebreide) aanvraagformulier op tijdens het telefonisch spreekuur tussen 09.00 en 17.00 uur, telefoonnummer 14 0180.

Vraag je de toeslag opnieuw aan?

Dan kun je de aanvraag online doen.

DigiD linkVraag studietoeslag aan

Kan ik hulp krijgen bij het invullen van formulieren?

Heeft u moeite met het invullen van formulieren? Of heeft u geen idee waar u mogelijk recht op heeft en wat u aan kunt vragen? Kijk dan op de pagina Hulp nodig bij het invullen van formulieren.

Hoe hoog is de toeslag?

De Rijksoverheid past in 2022 de bedragen aan voor de hoogte van de toeslag. Door de lange formatie is deze wetswijziging uitgesteld. Op verzoek van de Rijksoverheid hanteert de gemeente per 1 juli 2021 de nieuwe bedragen. In de tabel hieronder zijn de bedragen te zien.

LeeftijdNetto bedrag studietoeslag per maand
18 jaar€ 150,00
19 jaar€ 180,00
20 jaar€ 240,00
21 jaar en ouder€ 300,00

De toeslag kennen we voor een jaar toe. Na afloop van het jaar kun je een nieuwe aanvraag indienen. Dit kan zolang je recht hebt op studiefinanciering. Maandelijks betalen we de toeslag uit.

Hoe lang duurt het?

We nemen de beslissing binnen 8 weken nadat wij je aanvraag hebben ontvangen. We mogen deze termijn 1 keer verlengen.

Ben je het niet eens met de beslissing? Je kunt bezwaar maken. Doe dit binnen 6 weken nadat je de beslissing hebt ontvangen.