We kunnen u als mantelzorger niet missen in onze samenleving. Met hulp van mantelzorgers kan iedereen zo lang mogelijk meedoen in de maatschappij. Daar geven wij u als gemeente Barendrecht graag een Pluim voor! Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar ontvangen de Pluim als geldbedrag ter waarde van € 100,-. Kinderen tot en met 11 jaar krijgen een bon.

Pluim voor mantelzorgers aanvragen

Vanaf 1 april 2022 is het weer mogelijk om voor de Pluim voor mantelzorgers in aanmerking te komen. Voldoet u aan de criteria? Vraag dan de Pluim vóór 1 december 2022 samen met de persoon voor wie u zorgt aan.

Aanvraagformulier Pluim voor mantelzorgers vanaf 24 jaar

Aanvraagformulier Pluim voor jonge mantelzorgers tot en met 24 jaar

Criteria

U kunt een Pluim aanvragen wanneer de volgende criteria op u van toepassing zijn:

  • U zorgt voor een inwoner van de gemeente Barendrecht;
  • Deze zorgontvanger is chronisch ziek, lichamelijk en/of verstandelijk beperkt, psychisch ziek of verslaafd;
  • U krijgt daar niet voor betaald;
  • U doet dat meer dan 8 uur per week en voor minimaal 3 maanden;
  • Uw zorgontvanger zou zonder deze mantelzorg meer professionele zorg nodig hebben.

U kunt als mantelzorger één keer per jaar een Pluim aanvragen. Een zorgontvanger kan met maximaal 3 mantelzorgers een Pluim aanvragen. Iedere mantelzorger moet dan wel aan alle criteria voldoen.

Nadat wij uw aanvraag hebben ontvangen, krijgt u een brief van ons of u wel of niet in aanmerking komt voor een Pluim. Als u in aanmerking komt, ontvangt u de Pluim in oktober. Is de aanvraag later dan oktober ontvangen en komt u in aanmerking? Dan ontvangt u de Pluim binnen 4 weken.

Was u in 2021 ook mantelzorger?

Was u in 2021 ook al mantelzorger en is er in uw situatie en/of van uw zorgontvanger niets veranderd? Dan hoeft u geen actie te ondernemen. In samenwerking met het Mantelzorg Adviespunt van KijkopWelzijn ontvangt u begin april 2022 een brief met aanvullende informatie over de uitbetaling van de Pluim voor mantelzorgers 2022.

Heeft u andere vragen?

Neem gerust contact op met de mantelzorgconsulenten van KijkopWelzijn via telefoonnummer (0180) 691 801 of via e-mailadres mantelzorg@kijkopwelzijn.nl

Jonge mantelzorgers tot en met 18 jaar kunnen een e-mail sturen naar jongemantelzorg@kijkopwelzijn.nl.

Wat kan het Mantelzorg Adviespunt van KijkopWelzijn voor u betekenen?

Kunt u ondersteuning gebruiken bij het uitvoeren van deze soms zware taak? Bij de mantelzorgconsulent van KijkopWelzijn krijgt u advies en ondersteuning op maat en kunt u lotgenoten ontmoeten. Deze ondersteuning is gratis.

Voor meer informatie en het aanvragen van een Pluim kunt u terecht bij het Mantelzorg Adviespunt van KijkopWelzijn, Binnenlandse Baan 30, 2991 EA in Barendrecht, telefoon (0180) 691 800. Zij zijn van maandag tot en met donderdag bereikbaar van 9.00 tot 12.00. Ook als u twijfelt of u mantelzorger bent, kunnen zij u duidelijkheid geven. Of kijk voor meer informatie op de website van KijkopWelzijn(externe link).