Betrokken inwoners verzamelen veel zwerfafval in Barendrecht. Wij zijn blij met die hulp, want het draagt bij aan een fijnere leefomgeving en een schoner milieu. Bij het opruimen is het natuurlijk fijn om het zwerfafval in de buurt te kunnen deponeren. Hetzelfde geldt voor hondenpoepzakjes. Daarom is de gemeente op 15 november begonnen met een pilot van 6 maanden, met kleppen voor het weggooien van zwerfafval en hondenpoepzakjes in tien ondergrondse afvalcontainers.

Omdat de deksels van de ondergrondse containers met een pasje geopend moeten worden, blijft door middel van een aparte klep toch de mogelijkheid bestaan om op elk moment klein zwerfafval en hondenpoep weg te gooien. Voor álle voorbijgangers, zonder dat er een pasje nodig is. Het klepje vindt u aan de zijkant van de container en is te herkennen aan de tekst: zwerfafvalklep, ook voor hondenpoep. Ze zijn te vinden aan de:

  • Vrijenburglaan 151
  • Sluisleede 73
  • Riederbunder 50
  • Zalmwater 111
  • Zalmwater 21
  • Strausslaan 116
  • Donge 51
  • Morgenster 3
  • Magdalenapolder 46
  • Torenmolen (hoek Getijmolen)

De gemeente controleert wekelijks het functioneren van de klepjes.

Wekelijks een vuilniszak mee tijdens het wandelen

Ellen Hout vindt het fijn dat de gemeente met inwoners heeft meegedacht en dat de kleppen zijn geplaatst. Zij was afgelopen maandag aanwezig bij de symbolische start van de pilot. “Ik ruim al zo’n 4 jaar wekelijks zwerfaval op. Dat is begonnen toen mijn man en ik verhuisden naar een appartementencomplex in Ter Leede. We kijken uit op een doorgaande weg en het viel ons meteen op hoeveel afval automobilisten uit hun raam gooien. Een grote ergernis. Omdat mijn man en ik regelmatig een stuk gaan wandelen, besloten we een keer per week een vuilniszak mee te nemen en met een grijper zwerfafval te rapen. Die zak komt altijd wel vol.” Ze denkt niet dat zwerfafval ooit helemaal verdwijnt, maar hoopt wel dat het minder wordt. “Sinds er statiegeld is ingevoerd op kleine plastic flesjes, komen we die op straat veel minder tegen. Ik hoop dat de zwerfkleppen ook effect gaan hebben. Het is toch een kleine moeite om afval onderweg in een zwerfklep te gooien in plaats van op straat? Laten we met elkaar de gemeente schoonhouden. Als ik met mijn man zwerfaval raap in de wijk, krijgen wij altijd veel complimenten van voorbijgangers. Duimpjes omhoog, een vriendelijk woord, toeterende automobilisten. Een mooie volgende stap zou zijn wanneer nog meer mensen zich bewust worden van hun eigen gedrag en zich ook actief inzetten.”

Gratis zwerfafvalpakket aanvragen?

Draagt u ook graag een steentje bij? De gemeente stelt gratis zwerfafvalpakketten beschikbaar, bestaande uit een grijper, reflecterend vestje, handschoenen en een rol vuilniszakken. Aanvragen kan via de website Onze toekomst is duurzaam.