Door de oorlog in Oekraïne ontvluchten veel inwoners hun land. Veel van onze inwoners willen in actie komen voor vluchtelingen uit Oekraïne. Op deze pagina vindt u daarover meer informatie.

De gemeente Barendrecht heeft een projectgroep ingesteld die in beeld brengt wat er op de gemeente afkomt vanwege de oorlog in Oekraïne. De inzet van de projectgroep is in eerste instantie gericht op de opvang van vluchtelingen.

De gemeente Barendrecht kijkt samen met Patrimonium naar mogelijke huisvesting in twintig huizen in de Zeeheldenbuurt. Het gaat om huizen in de Trompstraat, de Ruyterstraat en de Piet Heinstraat. Deze huizen staan nu leeg en moeten op termijn plaatsmaken voor nieuwbouw. Omwonenden worden hierover per brief geïnformeerd.

Sporthal Waterpoort aan het Middeldijkerplein is vooralsnog niet nodig als locatie voor de eerste noodopvang van Oekraïense vluchtelingen. De accommodatie is daarom in de loop van volgende week weer beschikbaar voor sportverenigingen en andere gebruikers. De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) heeft een regionaal coördinatiepunt voor vluchtelingen geopend aan de Max Euwelaan in Rotterdam. Hier kunnen vluchtelingen maximaal 72 uur verblijven voor de eerste opvang. Mocht die locatie onvoldoende plek bieden, dan kan de VRR altijd een beroep op ons doen om Waterpoort te gebruiken als zogenoemde overlooplocatie. We hebben dan 48 uur de tijd om de sporthal opnieuw in te richten en gebruikers te informeren.

De gemeente onderzoekt of er (gemeentelijke) locaties zijn die tijdelijk kunnen dienen als opvanglocatie. 

Oproep: wie kan en wil iets betekenen?

Er is veel initiatief vanuit de Barendrechtse samenleving om Oekraïense vluchtelingen te helpen. Zo hebben zich tot nu toe 25 gezinnen gemeld om vluchtelingen op te vangen. Bekijk de handreiking met meer informatie over de particuliere opvang van Oekraïense vluchtelingen. Maar er is meer hulp nodig. Iedereen die vragen heeft en wil helpen kan dit melden via het contactformulier en via het algemene telefoonnummer van de gemeente 14 0180.

De gemeente doet speciaal een oproep aan alle Oekraïense inwoners van Barendrecht om te ondersteunen als tolk.

Inschrijven bij de gemeente

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen worden ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Nadat iemand is ingeschreven krijgt hij/zij een burgerservicenummer (BSN). Met een burgerservicenummer is het bijvoorbeeld mogelijk om een zorgverzekering af te sluiten en een bankrekening te openen (o.a. voor het ontvangen van leefgeld).

Een afspraak maken kan telefonisch via 14 0180. Men moet zich kunnen identificeren met een (Oekraïens) paspoort/identiteitsbewijs. Minderjarige kinderen kunnen zonder identiteitsbewijs worden ingeschreven.

Wat kunt u doen?

Via Giro 555 kunt u met een donatie bijdragen aan medische zorg, eten, onderdak en psychosociale hulp. Het Rode Kruis is een van de samenwerkende hulporganisaties achter Giro 555.

Wat doet de gemeente?

De gemeente Barendrecht  heeft een projectgroep ingesteld die in beeld brengt wat er op de gemeente afkomt vanwege de oorlog in Oekraïne. De inzet van de projectgroep is in eerste instantie gericht op de opvang van vluchtelingen.

Veelgestelde vragen

Wij hebben een aantal veelgestelde vragen over de opvang van Oekraïense vluchtelingen voor u op een rij gezet.

Meer informatie