Door de oorlog in Oekraïne ontvluchten veel inwoners hun land. We vangen in de gemeente Barendrecht een aantal van deze mensen op en bieden hen (tijdelijke) huisvesting en ondersteuning. De inzet van de projectgroep van de gemeente is in eerste instantie gericht op de opvang van vluchtelingen.

Samen met Patrimonium is voor huisvesting gezorgd in de Zeeheldenbuurt. Het gaat om huizen in de Trompstraat, de Ruyterstraat en de Piet Heinstraat. In totaal gaat het nu om 25 woningen. Deze huizen stonden leeg en moeten op termijn plaatsmaken voor nieuwbouw.  
De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) heeft een regionaal coördinatiepunt voor vluchtelingen aan de Max Euwelaan 1 in Rotterdam. Hier kunnen vluchtelingen maximaal 72 uur verblijven voor de eerste opvang. Mocht die locatie onvoldoende plek bieden, dan kan de VRR een beroep op ons doen op de gemeente Barendrecht. Bijvoorbeeld als het op enig moment nodig is om sporthal Waterpoort te gebruiken als zogenoemde overlooplocatie. We hebben dan 48 uur de tijd om de sporthal opnieuw in te richten en gebruikers te informeren.

Wie kan en wil iets betekenen?

Er is veel initiatief vanuit de Barendrechtse samenleving om Oekraïense vluchtelingen te helpen. Er zijn gezinnen die bij hen thuis vluchtelingen opvangen. Bekijk de handreiking(externe link) met meer informatie over de particuliere opvang van Oekraïense vluchtelingen. Maar er is meer hulp nodig. Iedereen die vragen heeft en wil helpen kan dit melden via het contactformulier(externe link) en via het algemene telefoonnummer van de gemeente 14 0180.

Ontmoet elkaar in ’t Trefpunt

De nieuwe ontmoetingsruimte voor Oekraïners in het Trefpunt is op 15 september officieel geopend door Burgemeester Veldhuijzen. In ’t Trefpunt kunnen Oekraïners samenkomen, maatschappelijke vragen stellen en deelnemen aan activiteiten die bijdragen aan de integratie in Barendrecht. Daarnaast kunnen inwoners van Barendrecht terecht bij het informatiepunt in ‘t Trefpunt.  Inwoners kunnen vragen stellen over de Oekraïners en hun opvang. Het adres van ’t Trefpunt is Dr. Kuyperstraat 4.

Inschrijven bij de gemeente

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen worden ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Nadat iemand is ingeschreven krijgt hij/zij een burgerservicenummer (BSN). Met een burgerservicenummer is het bijvoorbeeld mogelijk om een zorgverzekering af te sluiten en een bankrekening te openen (o.a. voor het ontvangen van leefgeld).

Een afspraak maken kan telefonisch via 14 0180. Men moet zich kunnen identificeren met een (Oekraïens) paspoort/identiteitsbewijs. Minderjarige kinderen kunnen zonder identiteitsbewijs worden ingeschreven.

Giro 555

Via Giro 555(externe link) kunt u met een donatie bijdragen aan medische zorg, eten, onderdak en psychosociale hulp. Het Rode Kruis is een van de samenwerkende hulporganisaties achter Giro 555.

Wat doet de gemeente?

De gemeente Barendrecht  heeft een projectgroep ingesteld die in beeld brengt wat er op de gemeente afkomt vanwege de oorlog in Oekraïne. De inzet van de projectgroep is in eerste instantie gericht op de opvang van vluchtelingen.

Veelgestelde vragen

Wij hebben een aantal veelgestelde vragen over de opvang van Oekraïense vluchtelingen voor u op een rij gezet.

Meer informatie