Energie en dus geld besparen kan op veel manieren. Van kleine aanpassingen in gedrag tot grotere maatregelen aan uw huis. Energiebesparing bestaat vaak uit een verzameling van maatregelen die u kunt nemen. Goed uitgevoerde maatregelen zorgen voor meerwaarde van uw huis, verhogen het comfort en zorgen voor een lagere energierekening. Voor een aantal van de initiatieven kunt u subsidie krijgen.

Subsidie: Komt u in aanmerking ?

Subsidieregelingen hebben altijd voorwaarden en meestal een bepaalde looptijd waarbinnen u een aanvraag kunt indienen. De website Verbeter je huis heeft een overzichtelijke subsidiewijzer. Check deze eerst door op onderstaande knop te klikken:

Check Energiesubsidiewijzer(externe link)

Wanneer u twee energiebesparende maatregelen neemt, kunt u in aanmerking komen voor de landelijke ISDE subsidie. Check eerst of u in aanmerking komt via onderstaande knop:

Check Simpelsubsidie(externe link)

Lening: Komt u in aanmerking?

De Energiebespaarlening van het Nationaal Energiebespaarfonds(externe link) is ook een mogelijkheid om energiebesparende investeringen in of aan uw huis te financieren. 

 • leenbedrag is minimaal € 2.500,- en maximaal € 25.000,-;
 • tegen een vaste lage rente;
 • voor onder andere dakisolatie, energiemonitor, hoogrendementsketel, maatwerkadvies en zonnepanelen;
 • uit het Nationaal Energiebespaarfonds met financiële bijdragen van de Rabobank, ASN Bank en de Rijksoverheid is gerealiseerd. 

Via onderstaande knoppen kunt u een lening aanvragen als particulier of als VvE.

Aanvragen lening particulier(externe link)

Aanvragen lening VvE(externe link)

Energiebesparingsbudget – hypotheek

Bent u een huiseigenaar en wilt u een hypotheek afsluiten of wilt u uw hypotheek verhogen? En wilt u uw woning verduurzamen, maar weet u nog niet hoe? Dan is het Energiebespaarbudget iets voor u!

Het Energiebespaarbudget kan in elke hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie opgenomen worden tot 106% van de marktwaarde van de woning.

Belangrijkste voorwaarden:

 • U hoeft bij het afsluiten van de hypotheek nog niet te beslissen welke maatregelen u wilt nemen.
 • De energiebesparende maatregelen hoeven niet in een taxatierapport opgenomen te worden.
 • U mag alle erkende energiebesparende maatregelen uit het Energiebespaarbudget financieren.
 • U moet aantonen dat u de aanvullende lening besteedt aan energiebesparende maatregelen. Daarom wordt het geld niet direct uitgekeerd, maar op een bouwdepot gestort.
 • Als er na afloop van de termijn nog geld aanwezig is in het bouwdepot, zal de geldverstrekker het bouwdepot opheffen en het restant in mindering brengen op uw hypotheek.

Let op: Nog niet alle hypotheekverstrekkers bieden het Energiebespaarbudget aan.

Energiebespaarbudget(externe link)

Duurzame Monumenten leningen

Voor huiseigenaren en VVE’s. Als u gaat restaureren, dan is dat vaak ook het moment om energiebesparende maatregelen in of aan uw monument toe te passen. Verduurzaming draagt bij aan het behoud van uw monument.

Wat houdt de Duurzame Monumenten-Lening in?

 • De Duurzame Monumenten-Lening is een lening die op annuïtaire wijze wordt afgelost.
 • U leent tegen een lage rente.
 • De rentevaste periode is 10 jaar.
 • De Duurzame Monumenten-Lening heeft een maximale looptijd van 30 jaar.
 • De hoogte van de lening is afhankelijk van de investeringen in energiebesparende maatregelen in of aan de woning of appartement. De lening voor een eigenaar-bewoner bedraagt minimaal € 2.500,- en maximaal € 25.000,-.

Kijk voor meer informatie en alle voorwaarden op de website van het Restauratiefonds(externe link).

Duurzaamheidslening

Denkt u aan het verduurzamen van uw huis, maar schrikken de kosten u af? De gemeente Barendrecht biedt in samenwerking met Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) een persoonlijke lening voor woningeigenaren. U mag ook 100% van de lening uitgeven aan zonnepanelen, en dat tegen een vaste rente van 1%. 

Voor meer informatie en het aanvragen van de lening, klik op de onderstaande knop.

SVn persoonlijke lening(externe link)