"Volgend jaar ga ik naar de middelbare school en mijn ouders hebben me al gezegd niet te veel te laten merken dat ik Joods ben. Het maakt me allemaal wel heel verdrietig en snap ook niet waarom dit allemaal zo gaat." Het zijn slechts twee regels uit de zeer indrukwekkende speech van de 12-jarige Anaïs Swirc, kinderburgemeester van Barendrecht, tijdens de herdenkingsdienst op 4 mei 2019 in Barendrecht.

Tijdens de dienst in de Dorpskerk in Barendrecht waren er naast de toespraak van kinderburgemeester AnaïsSwirc ook toespraken van burgemeester Van Belzen en de heren van Geel en J. van der Gugten. Daarnaast waren er muzikale bijdragen en werd een gedicht voorgedragen.

De 12-jarige Anaïs maakte veel indruk met haar speech, waarin zij vertelde over haar Joodse achtergrond, de rituelen in haar gezin en de realiteit van onveiligheid en onverdraagzaamheid waar zij door haar Joodse achtergrond, anno 2019, nog steeds mee te maken krijgt.

Burgemeester van Belzen
De speech van Anaïs volgde op de speech van burgemeester van Belzen, die ook inging op onverdraagzaamheid in de samenleving: "Nog steeds krijgen in ons land onverdraagzaamheid, discriminatie en angst tussen bevolkingsgroepen de ruimte om te groeien. Er zijn teveel mensen die niet kunnen zijn wie ze willen zijn. Omdat anderen ze die vrijheid niet gunnen. En daarvoor heb ik geen begrip. Het past niet in een samenleving van vrije mensen. Vrijheid betekent niet alleen zelf vrij zijn. Het gaat ook om ruimte geven aan de vrijheid van anderen om te zijn wie ze willen zijn, ongeacht verschillen in geloof, politieke voorkeur, afkomst en seksuele geaardheid. Stel uzelf niet boven een ander. Niet iedereen is hetzelfde, maar we zijn wel allemaal gelijk. Omarm elkaars verschillen. Want juist in diversiteit schuilt onze kracht."

Ook na de speech van Anaïs sprak burgemeester van Belzen nog kort. "Het is buitengewoon moedig en krachtig hoe onze kinderburgemeester dit weet te verwoorden. Zo zien we hoe dreiging nog steeds een grote impact heeft in onze samenleving. Zelfs in het leven van zo’n jong meisje. Ik hoop dat dit verhaal van Anaïs nog heel lang doorklinkt in Barendrecht en daarbuiten."

Klik op onderstaande afbeelding om de speech te bekijken.

Missing media.
Speech kinderburgemeester Barendrecht 4 mei 2019

Lees hier de speeches van de burgemeester en kinderburgemeester