Tips voor een goed gebruik van uw houtkachel of open haard

Heeft u een open haard of houtkachel? Of wilt u er een kopen? Een vuurtje stoken kan gezellig zijn, maar het is niet goed voor het milieu en de gezondheid. Wij geven u graag een aantal stooktips.

  1. Zorg dat uw kachel niet te groot is voor de ruimte die hij moet verwarmen. Met een te grote kachel wordt het snel te warm.
  2. Stook niet bij windstil of mistig weer. De rookgassen blijven bij zulk weer namelijk in en om uw huis hangen. Dat is schadelijk voor uw gezondheid en die van uw buren. Kijk voordat u gaat stoken daarom even op de website van Stookwijzer.
  3. Stook alleen droog en onbehandeld hardhout of houtbriketten. Dit geeft meer warmte af en zorgt voor minder roetaanslag in uw schoorsteen. Droog hout heeft een vochtpercentage van ongeveer 15%. Daarvoor moet het hout minstens twee jaar in de wind en onder een afdak hebben gelegen. U herkent droog hout aan scheuren en loszittend schors.
  4. Zorg voor genoeg frisse lucht. Daarvoor zet u de klep naar de schoorsteen en de schuif van de kachel helemaal open. Zo kan het hout volledig verbranden, en voorkomt u dat het hout gaat smeulen. Bij smeulen komen namelijk meer schadelijke stoffen vrij.
  5. Maak een houtvuur aan met kleine houtjes en steek deze van bovenaf aan. Dit is de ‘Zwitserse methode’. Hierdoor komt er minder rook vrij bij het opstarten.
  6. Laat minstens één keer per jaar uw schoorsteen vegen door een vakman. Een schone schoorsteen voert de rook goed af. Daarnaast verkleint u daarmee ook de kans op een schoorsteenbrand of koolmonoxidevergiftiging.

Kijk op de website van de Rijksoverheid of de website van het RIVM voor meer handige tips en uitleg.

Tips bij overlast door rook

Heeft u last van een houtkachel of een open haard van uw buren? Probeer dan eerst om samen met hen tot een oplossing te komen. Simpele maatregelen kunnen al helpen om de overlast te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan het dichten van kieren in uw eigen woning, andere stooktijden of het gebruik van een ander soort brandstof.

Heeft u hulp nodig bij dit gesprek? Dan kunt u gratis hulp vragen via Buurtbemiddeling. Buurtbemiddeling is onafhankelijk en begeleidt u en uw buren in het oplossen van het probleem. U vraagt deze hulp aan via telefoon (06) 18 63 34 38 of info@buurtbemiddeling-barendrecht.nl.

Komt u er niet uit met uw buren?

In dat geval kunt u ervoor kiezen om uw probleem bij ons te melden. Dit doet u door contact op te nemen met de afdeling Handhaving van de gemeente via telefoon 14 0180 of per e-mail.

Beschrijf in de melding uw probleem zo precies mogelijk. Bijvoorbeeld waarom er sprake is van overlast en wie de overlast veroorzaakt. Wij onderzoeken dan of de houtkachel of open haard voldoet aan de regels in het Bouwbesluit. Dit doen we door te controleren of de houtkachel of open haard en de schoorsteen voldoen aan de eisen. Is dat het geval? Dan is er geen sprake van een overtreding en is handhaven niet mogelijk.

U kunt er ook voor kiezen om een privaatrechtelijke juridische procedure op te starten. In het Burgerlijk Wetboek staat dat de eigenaar van een erf niet in een mate of op een wijze die volgens artikel 162 van Boek 6 onrechtmatig is, aan eigenaars van andere erven hinder mag toebrengen, zoals door het verspreiden van rumoer, trillingen, stank, rook of gassen, door het onthouden van licht of lucht of door het ontnemen van steun.