Winters vuurtje stoken met minder rook- en geuroverlast

In de winter gaan overal de open haarden en houtkachels weer aan. Wanneer u in huis uw houtkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, zoals fijnstof. Dit fijnstof veroorzaakt luchtvervuiling en kan schade aan de gezondheid van uzelf en anderen in uw omgeving opleveren. Ook wanneer u de rook niet meer ziet.

Hout stoken veroorzaakt naast geuroverlast, ook schadelijke stoffen zoals fijnstof en kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK’s), benzeen en koolmonoxide. Hoeveel schadelijke stoffen er vrijkomen, hangt af van de manier waarop u stookt.

U kunt de hoeveelheid schadelijke stoffen verminderen met de manier waarop u hout stookt. Stook bijvoorbeeld niet bij windstil of mistig weer en gebruik hout met een vochtpercentage tussen 15-20% voor een optimale verbranding.

Wilt u weten wanneer u uw open haard, houtkachel of vuurkorf beter uit kunt laten? De website van de Stookwijzer geeft advies, op basis van actuele gegevens over het weer en de luchtkwaliteit in uw buurt. Als het RIVM op basis van de verwachte weersomstandigheden en de luchtkwaliteit afraadt om hout te stoken, zal hier een stookalert voor worden afgegeven. Dit kunt u zien op de website van het RIVM en van de Stookwijzer.

Wist u dat?

  • Ongeveer 1 op de 3 Nederlanders last heeft van houtstook? Dit gaat vooral over geuroverlast, irritaties van ogen en luchtwegen en het dicht moeten laten van ramen en ventilatieroosters.
  • Veel mensen schade aan hun gezondheid krijgen door fijnstof, dat ook afkomstig is van houtstook? Zoals klachten aan luchtwegen, hart en bloedvaten, en stress door langdurige geuroverlast.
  • Rook via ramen en ventilatieroosters bij de buren kan binnendringen?
  • Het verboden is om afval of geverfd of geïmpregneerd hout te verbranden? Bij verbranding ervan komen zware metalen vrij.
  • Open vuurplaatsen, zoals vuurkorf en open haard, in de winter ook overlast veroorzaken.

Tips voor een goed gebruik van uw houtkachel of open haard

Heeft u een open haard of houtkachel? Of wilt u er een kopen? Een vuurtje stoken kan gezellig zijn, maar het is niet goed voor het milieu en de gezondheid. Wij geven u graag een aantal stooktips.

  1. Zorg dat uw kachel niet te groot is voor de ruimte die hij moet verwarmen. Met een te grote kachel wordt het snel te warm.
  2. Stook niet bij windstil of mistig weer. De rookgassen blijven bij zulk weer namelijk in en om uw huis hangen. Dat is schadelijk voor uw gezondheid en die van uw buren. Kijk voordat u gaat stoken daarom even op de website van Stookwijzer.
  3. Stook alleen droog en onbehandeld hardhout of houtbriketten. Dit geeft meer warmte af en zorgt voor minder roetaanslag in uw schoorsteen. Droog hout heeft een vochtpercentage van ongeveer 15%. Daarvoor moet het hout minstens twee jaar in de wind en onder een afdak hebben gelegen. U herkent droog hout aan scheuren en loszittend schors.
  4. Zorg voor genoeg frisse lucht. Daarvoor zet u de klep naar de schoorsteen en de schuif van de kachel helemaal open. Zo kan het hout volledig verbranden, en voorkomt u dat het hout gaat smeulen. Bij smeulen komen namelijk meer schadelijke stoffen vrij.
  5. Maak een houtvuur aan met kleine houtjes en steek deze van bovenaf aan. Dit is de ‘Zwitserse methode’. Hierdoor komt er minder rook vrij bij het opstarten.
  6. Laat minstens één keer per jaar uw schoorsteen vegen door een vakman. Een schone schoorsteen voert de rook goed af. Daarnaast verkleint u daarmee ook de kans op een schoorsteenbrand of koolmonoxidevergiftiging.

Kijk op de website van de Rijksoverheid of de website van het RIVM voor meer handige tips en uitleg.

 

 

Tips voor een goed gebruik van uw barbecue

Bij mooi weer wordt er al gauw geroepen: “Zullen we vanavond barbecueën?” Dat is natuurlijk heerlijk, maar zorg er wel voor dat er zo weinig mogelijk rook vrijkomt. Want rook bevat fijnstof en zorgt al snel voor geuroverlast in de buurt. Rook van een barbecue kan bovendien leiden tot extra benauwdheid bij astma- en COPD-patiënten. Ook brengt het allerlei schadelijke stoffen met zich mee die een bedreiging vormen voor onze gezondheid.

Pas op voor rook

Bij het barbecueën op houtskool en briketten is er vaak sprake van onvolledige verbranding. Dit veroorzaakt rook met roet en fijnstof die de luchtkwaliteit aantasten. Ook druipt regelmatig vet op de kolen. Door de vlammen die hierbij ontstaan, brandt het vlees (gedeeltelijk) aan. Zwart verbrand vlees en de rook die daarbij vrijkomt bevatten onder andere Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen ofwel PAK’s. Verschillende van deze PAK’s zijn kankerverwekkend. Blijf dus altijd zoveel mogelijk uit de rook. Rookvrij barbecueën is natuurlijk nóg beter. Overweeg bijvoorbeeld om een gas- of elektrische barbecue te gebruiken. Dat barbecuet net zo lekker maar met véél minder rook en een kleinere kan op aanbranden. Kiest u toch liever voor een traditionele barbecue? Volg dan de tips hieronder.

  1. Gebruik kokosbriketten of gezuiverde houtskool
    Zowel kokosbriketten als gezuiverde houtskool zorgen voor aanzienlijk minder rook dan de traditionele briketten en houtskool. Kokosbriketten besparen ook nog een grondstoffen omdat ze zijn gemaakt van natuurlijk afval (kokosnootschalen). Bovendien heeft u er minder van nodig omdat ze langer branden dan houtskool.
  2. Gebruik bruine eco-aanmaakblokjes
    Bruine aanmaakblokjes zijn geurloos en niet giftig. Leg ze altijd bovenop de kokosbriketten of gezuiverde houtskool voor een optimaal resultaat zonder onnodige rookvorming.
  3. Steek de barbecue minstens één uur van tevoren aan
    Een barbecue heeft tijd nodig om op temperatuur te komen. Steek hem minstens één uur van tevoren aan. Pas als de vlammen zijn gedoofd en alle briketten of houtskool grijs van kleur zijn, kan het vlees op het rooster.
  4. Vang vet en marinade op
    Voorkom dat er vet of marinade op de hete kolen druipt, Dit zorgt alleen maar voor extra rookontwikkeling en schadelijke PAK’s op het vlees en in de lucht. Maak daarom gebruik van een
    geperforeerde aluminium barbecueschaal op het grillrooster. Of van een aluminium opvangbakje eronder.
  5. Laat uw barbecue rustig uitdoven
    Klaar met barbecueën? Laat de barbecue dan staan. Verwijder het grillrooster, sluit de ventilatiegaten en plaats - indien beschikbaar - de deksel op uit barbecue. Het vuur zal vanzelf doven.
  6. Houd rekening met de windrichting
    Zorg dat u niet in de rook gaat zitten. Voorkom ook dat uw buren hinder ondervinden. Plaats de barbecue zo dat geur- en rookoverlast tot een minimum beperkt blijven.

Tips bij overlast door rook

Heeft u last van een houtkachel of een open haard van uw buren? Probeer dan eerst om samen met hen tot een oplossing te komen. Simpele maatregelen kunnen al helpen om de overlast te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan het dichten van kieren in uw eigen woning, andere stooktijden of het gebruik van een ander soort brandstof.

Heeft u hulp nodig bij dit gesprek? Dan kunt u gratis hulp vragen via Advieslijn Woonoverlast Barendrecht. Advieslijn Woonoverlast Barendrecht is onafhankelijk en begeleidt u en uw buren in het oplossen van het probleem. U vraagt deze hulp aan via telefoon 088 - 377 7600.

Komt u er niet uit met uw buren?

In dat geval kunt u ervoor kiezen om uw probleem bij ons te melden. Dit doet u door contact op te nemen met de afdeling Handhaving van de gemeente via telefoon 14 0180 of per e-mail.

Beschrijf in de melding uw probleem zo precies mogelijk. Bijvoorbeeld waarom er sprake is van overlast en wie de overlast veroorzaakt. Wij onderzoeken dan of de houtkachel of open haard voldoet aan de regels in het Bouwbesluit. Dit doen we door te controleren of de houtkachel of open haard en de schoorsteen voldoen aan de eisen. Is dat het geval? Dan is er geen sprake van een overtreding en is handhaven niet mogelijk.

U kunt er ook voor kiezen om een privaatrechtelijke juridische procedure op te starten. In het Burgerlijk Wetboek staat dat de eigenaar van een erf niet in een mate of op een wijze die volgens artikel 162 van Boek 6 onrechtmatig is, aan eigenaars van andere erven hinder mag toebrengen, zoals door het verspreiden van rumoer, trillingen, stank, rook of gassen, door het onthouden van licht of lucht of door het ontnemen van steun.