Vergroen je tuin, dak en gevel. Want meer groen is winst voor de natuur!
Vergroen je tuin en haal die tegels eruit. Iedere tegel minder, is winst voor de natuur! Er zijn vele mogelijkheden en het hoeft niet duur of veel onderhoud te vragen, als je maar de juiste beplanting kiest.
Voordelen van een groene tuin
Een groene tuin heeft veel voordelen. Door veranderend klimaat gaat het heviger regenen. In een groene tuin kan water wegzakken in de grond. Zo hou je water vast voor tijdens de steeds drogere zomers en sterven planten niet af. En groen geeft verkoeling, fijn tijdens een hittegolf! Planten en bomen zuiveren de lucht, verhogen de waarde van je woning en zien er mooi uit!
Zo sla je water op in de bodem, sla je CO2 op in planten en struiken en steun je de bijen, vlinders, vogels en egels. Vanuit actie Operatie Steenbreek willen wij je helpen door te adviseren en informeren hoe je een groene tuin krijgt die weinig onderhoud vraagt en goedkoop is. Wie weet creëer je met onze tips binnenkort wel een groene oase in je buurt.
Huisje Boompje Beter
Een groene tuin hoeft niet moeilijk te zijn. Hoe kies je de juiste beplanting? Past een gazon bij jou of juist een bloemenweide? Lees dit en nog veel meer op de website van Huisje Boompje Beter.
Groene subsidies
Het is mogelijk om subsidies te krijgen voor sommige maatregelen. Voor welke kom jij in aanmerking? Lees het op de pagina Leningen en subsidies voor duurzame maatregelen.
Meer weten
- Lees Handboek voor de Watervriendelijke tuin voor tips die bijdragen aan een watervriendelijke en hittebestendige tuin.
- De gemeenten Ridderkerk, Barendrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Zwijndrecht en Albrandswaard werken samen om de ruimtelijke kwaliteit op IJsselmonde te verbeteren. Ben je tuinder in het gebied, een (toekomstige) bewoner of gewoon geïnteresseerd? Op deze website vind je alle informatie over de veranderingen in het buitengebied van IJsselmonde en het vergroten van de ruimtelijke kwaliteit.
Een groen (sedum)dak heeft veel voordelen. Zo houdt een groen dak je woning koel in de zomer. En een koel dak zorgt weer voor een meer opwekking uit zonne-energie van zonnepanelen, als je deze er tussen plaatst.
Een groen dak neemt veel regenwater op, dat het riool ontlast en water op straat voorkomt. Een (sedum)dak staat prachtig in bloei in de zomer en is het hele jaar groen. Sedum vraagt ook weinig onderhoud. Bovendien zijn groene daken goed voor vogels, vlinders en bijen. En zeg nou zelf, het is toch veel leuker om op een groen dak in plaats van een zwart dak uit te kijken?
- Wist je dat je bij waterschap Hollandse Delta subsidie kan aanvragen voor een groen dak?
- Wist je dat gemeente Barendrecht in december 2020 het Convenant Klimaatadaptief Bouwen hebben ondertekend? Alle nieuwbouw woningen worden volgens een nieuwe norm gebouwd: natuur-inclusief, klimaatbestendig en waterrobuust. Er zal meer groen op, aan en rondom woningen zijn. Regenwater zal (tijdelijk) worden vastgehouden. Ook is er dan meer plaats voor vogels, vlinders en bijen.
Zonnepanelen en groen dak
Wist je dat het combineren van zonnepanelen met een groen dak een goed idee is? Onder andere omdat dit hittestress vermindert en het helpt wateroverlast door klimaatverandering te voorkomen.
Een geveltuin is de manier om snel, goedkoop en slim te vergroenen. En groen is goed voor van alles. Groen is gezond, goed voor de bijen, vlinders en vogels. Het verkoelt en zorgt ervoor dat bij zware regenbuien het water beter weg kan. Kortom, heel veel voordelen.
Veel schoolpleinen zijn grotendeels van steen. En veel schoolpleinen sluiten aan op gevels van het schoolgebouw. Daarbij zijn er altijd leerlingen die graag met de handen bezig zijn. Als je daar een beetje aarde en beplanting aan toevoegt, zijn de ingrediënten voor een geveltuin compleet.
Ga dus nu aan de slag en maak van jouw geveltuin een groene oase.
Voorwaarden voor geveltuin
Een geveltuintje mag je naar eigen smaak inrichten, maar je moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen:
- Een geveltuin is een smalle groenstrook direct tegen een gevel, muur of afscheiding van maximaal 45 cm breed (anderhalve tegel).
- Het trottoir naast de geveltuin moet minimaal 1,50 meter breed zijn – i.v.m. de toegankelijkheid voor rolstoelen en scootmobielen.
- Als het trottoir niet uit stoeptegels bestaat maar bijvoorbeeld uit klinkers, gaat de aanleg anders in z’n werk. Neem dan contact op met de gemeente.
- Het is niet toegestaan om machinaal te graven.
- Als de geveltuin in de openbare ruimte ligt, dan blijft de ruimte eigendom van de gemeente.
- De gemeente en door de gemeente aangewezen partijen moeten hun noodzakelijke werkzaamheden kunnen uitvoeren en zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade aan geveltuinen.
- De gemeente houdt het recht de geveltuin op te ruimen in geval van overlast of verwaarlozing.
- Bij een verhuizing herstel je de straat, tenzij de volgende bewoner de verantwoordelijkheid overneemt.
- Voorkom dat passanten overlast ervaren van overhangende, giftige takken en/of takken met doorns.
- Verkeersborden, openbare verlichting, straatnaamborden, huisnummeraanduidingen en dergelijke moeten zichtbaar blijven.
Kabels en leidingen
- Als Telecombedrijven, bij onderhoud of vervanging van kabels de geveltuin moeten openbreken kunnen zij niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schade.
- Kabels en leidingen mogen niet beschadigd of verplaatst worden, wees hierop alert tijdens het graven.
- Als er kabels en/of leidingen binnen de graafdiepte van 30 centimeter liggen, is het helaas niet mogelijk een geveltuin aan te leggen.
Gebruik
- U bent zelf verantwoordelijk voor aanleg en onderhoud.
- Plant geen bomen of andere diepwortelende planten, gebruik dus een worteldoek.
- Het gaat om het groen, beperk de toepassing van attributen.
- Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen en kies voor biologische zaden en bollen.
Stappenplan
Hoe maak ik een geveltuin? Volg dit simpele stappenplan en je fleurt in een oogwenk de straat op.
- Kies planten. Bedenk hoeveel zon er op de gevel komt. Dat bepaalt mede welke planten (en/of bloemen) je het beste kan kiezen. De keuze voor vaste, meerjarige planten beperkt het onderhoud. Zorg dat de planten en het zand niet de ventilatieroosters en kruipruimte blokkeren. Kies voor vaste, meerjarige planten om onderhoud te beperken. Vraag een bloemzadenzakje via direct regelen, zie button hieronder.
- Verwijder de tegels. Haal met een schep of de hand een (rij van) tegels weg. De smalle strook is voldoende om leuke planten in te zetten. Let op: er moet nog wel anderhalve meter stoep overblijven.
- Graaf de grond af. Graaf ongeveer 25 tot 30 centimeter diep.
- Begrens de geveltuin. Om verzakking van de stoep te voorkomen moet je deze begrenzen. Dit kan met een zogenaamde ‘borderrand’. Gebruik de weggehaalde tegels om de borderrand mee te maken handig als je de geveltuin ooit in de oorspronkelijke staat wil terugbrengen. Of gebruik een opsluitband.
- Stort de klei en tuinaarde. Stort weggegraven grond (zand, klei) terug en voeg tuinaarde toe. Meng dit door elkaar heen.
- Zet de plantjes in de tuinaarde. Geef de planten in het begin één keer in de week lekker veel water! Afhankelijk van de soort beplanting is een klimrek nodig aan de muur. Het meest natuurlijk is een houten klimrek. Een stalen klimrek kan ook. Als je toch bezig bent… een (kleine) regenton, wat bloemenbakken of een bankje maken het plaatje compleet! Houdt wel rekening dat de stoep anderhalve meter breed vrij beloopbaar moet blijven.
Voorjaar, bolgewassen zoals
- Sneeuwklokje
- Krokus
- Botanische tulpen
- Winterakoniet
- Blauw druifje
- Sterhyacint
Vaste zomerplanten
- Clematis
- Duizendblad
- Vrouwenmantel
- Knolzijdeplant
- Zonneroosje
- Echte Sali
- IJzerhard
- Hartgespan
- Damastbloem
- Dropplant
Vaste planten voor een schaduwrijke geveltuin
- Damastbloem
- Hondsdraf
- Longkruid
- Sleutelbloem
- Zenegroen
- Bosanemoon
Herfstplanten
- Guldenroede
- Hemelsleutel
- Herfstaster
- Herfstanemoon
- Koninginnekruid
- Zonnehoed