Uw afval bestaat eigenlijk maar voor een klein deel uit echt afval. Van het meeste afval kunnen weer nieuwe grondstoffen gemaakt worden. Zo besparen we schaarse grondstoffen en energie.

Papier, glas, textiel, maar ook plastic, frituurvet en groente-, fruit- en tuinafval (GFT) zijn dus juist heel waardevol. Door afval goed te scheiden, blijft er uiteindelijk heel weinig restafval over en dat is beter voor het milieu.

U kunt ook via Afvalscheidingswijzer.nl checken in welke bak uw afval hoort.

PMD bij het restafval

Vanaf 1 januari 2020 moet PMD bij het restafval. Wij zorgen dat PMD door nascheiding uit het afval wordt gehaald. Deze manier van inzamelen is beter voor het milieu en bespaart geld.

Wanneer wij het hebben over kunststof en plastic afval spreken wij van PMD. Deze afkorting staat voor:

  • Plastic verpakkingen,
  • metalen verpakkingen (denk aan blikjes) en
  • drinkpakken (denk aan drinkpakken voor sap en zuivel)

Plastic

Plastic flessen, flacons, bekers, kuipjes, plastic tubes, potjes, deksels, zakken en folies. Plastic flessen hoeven niet uitgespoeld te zijn, maar wel leeg. Plastic doppen mogen op de flessen blijven zitten.

Metaal

Frisdrankblikjes, blikjes van honden- en kattenvoer, soep- en groenteblikken, metalen deksels, tubes en doppen, aluminium schaaltjes en bakjes. Verpakkingen hoeven niet uitgespoeld te zijn, maar wel leeg. Doppen mogen op de verpakkingen blijven zitten.

Drinkpakken

Pakken voor sap en zuivel zoals melk, yoghurt, vla, e.d., drinkpakjes voor kinderen. Verpakkingen hoeven niet uitgespoeld te zijn, maar wel leeg. Doppen mogen op de verpakkingen blijven zitten.

Ook PMD

Plastic tasjes en broodzakken; verpakking van vleeswaren en kaas; folies om tijdschriften en reclamefolders; verpakkingen van tandenborstels, snoeren en schroeven; boterkuipjes; sausbakjes; smeerkaas-, paté- of koffiemelkkuipjes; groente-, fruit- en saladebakjes of -zakjes; patatbakjes; bekers voor yoghurt, vla, slagroom, ijs; deksels van potten pindakaas, chocopasta, jam; knijpflessen voor sauzen zoals ketchup en mayonaise; flacons voor wasmiddelen, schoonmaakmiddelen, shampoo; flacons voor bijvoorbeeld shampoo, douchegel, badschuim en zeep; tubes voor bijvoorbeeld gel, crème, bodylotion en tandpasta; flessen voor olie en azijn; flessen voor frisdrank, water en zuivel; potjes voor gel, medicijnen, vitamines; plantenpotten; kartonnen drinkpakken.

Hoe aanbieden?

PMD en restafval doet u in een dichtgebonden zak in de ondergrondse container voor PMD en restafval bij u in de buurt.

In enkele gevallen is er geen ondergrondse container bij u in de buurt. U heeft dan een minicontainer voor PMD en restafval (oranje deksel) met een inhoud van 240 liter. Kijk voor meer informatie ook op de Afvalkalender.

Is de ondergrondse container vol of defect? Neem de zak dan mee terug en probeer het later opnieuw of ga naar een andere ondergrondse container.

U kunt ook een melding online doorgeven:
Doe een melding over afval