Wmo-vervoer straks via ‘eigen kracht model’

6 juli 2023, 08:00
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.

Om de dienstverlening rondom Wmo-vervoer nóg beter, klantvriendelijker en efficiënter aan te bieden gaat per 1 augustus een verandering in. Vanaf deze datum kunnen inwoners die gebruikmaken van Wmo-vervoer kiezen uit vijf nieuwe vervoerders: Trevvel, Rotterdamse Taxi Centrale (RTC), Taxi Air, Personenvervoer Midden Nederland (HaarsGroep) en Taxibedrijf Van Ballegooijen.

Wmo-vervoer is vervoer op maat, bedoeld voor inwoners die hun eigen vervoer niet meer zelfstandig of met hulp van familie of vrienden kunnen organiseren. Daar is bijvoorbeeld sprake van als iemand vanwege een handicap, beperking of psychische aandoening niet meer kan reizen met het openbaar vervoer.

Zelf kiezen

Wethouder Miranda de Hoop verwacht dat door de verandering een kwaliteitsslag wordt gemaakt. “Dankzij het ‘eigen kracht model’ kunnen inwoners zelf kiezen welke van de gecontracteerde vervoerders zij inschakelen voor een rit. Vervoerders mogen geen ritten weigeren. Op deze manier wordt de bestaande vervoerscapaciteit in de gehele regio benut en kunnen gebruikers een vervoerder kiezen waar zij zich het meest prettig bij voelen. Het bevordert de participatie en gelijke kansen voor iedereen om mee te doen in de maatschappij. Het ‘eigen kracht model’ is een mooie stap vooruit. Ik wens gebruikers veel fijne ritten toe!”