Wat is hittestress en hoe voorkomt u het?

8 juni 2023, 09:37
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.

Een groot deel van het voorjaar was een stuk frisser, natter en bewolkter dan normaal. De temperatuur zit inmiddels in de lift en ook de zon laat zich weer vaak zien. Laat die zomer maar komen! Veel mensen vinden het een fijn seizoen, maar let ook een beetje op uzelf en uw omgeving. Want de afgelopen jaren hebben we te maken gehad met een aantal warme zomers, waardoor steeds meer mensen hittestress ervaren. Dit kan worden voorkomen. Hoe? Wij delen graag handige tips.
Langdurig aanhoudende hitte kan leiden tot onder meer benauwdheid, vermoeidheid, uitdroging, oververhitting, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Dit noemen we hittestress. Met name onder kwetsbare groepen in de samenleving, zoals ouderen, jonge kinderen en chronisch zieken, zijn de gezondheidsrisico’s van hittestress groot. In het ergste geval kunnen mensen eraan overlijden.

Risicogroepen

Ouderen vormen een risicogroep omdat hun dorstgevoel verminderd is en zij vaker vochtafdrijvende medicijnen gebruiken. Hierdoor drinken ze minder en kan hun lichaam de lichaamstemperatuur minder goed regelen. Ze drogen ook sneller uit. Kleine kinderen geven minder makkelijk aan dat zij dorst hebben en drinken daardoor sneller te weinig bij warmte.

Tips bij warm weer

Waar moet u op letten bij aanhoudende hitte? Drink veel, bij voorkeur water. Ook als u geen dorst heeft. Drink niet te veel alcohol. Blijf daarnaast in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning tussen 12.00 uur en 18.00 uur. Houd verder de zon en warmte zoveel mogelijk buiten uw woning, bijvoorbeeld met zonwering, een ventilator of airconditioning. Wethouder Miranda de Hoop vult aan: “Let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die misschien uw hulp kunnen gebruiken. Doordat we steeds meer ouderen krijgen die langer zelfstandig blijven wonen, is het van belang dat we goed voor onze kwetsbare groepen blijven zorgen. Ook chronisch zieken en kleine kinderen zijn extra gevoelig voor hittestress. Veel inwoners genieten van warm weer, maar let ook op de gevaren.” Kijk voor meer informatie op www.barendrecht.nl/hitteplan.